Pře miliardáře Vítka se švýcarskou obcí na pár dní zastavila provoz lanovek

Navzdory ideálním lyžařským podmínkám se vleky ve švýcarském resortu Crans-Montana v úterý odpoledne zastavily. Jejich provozovatel patří českému realitnímu miliardáři Radovanovi Vítkovi a krok zdůvodnil tím, že vedení obce odmítá zaplatit slíbený příspěvek na provoz. Obec však odmítá, že by peníze slíbila. Mluvčí společnosti Radovana Vítka CPI Property Group ve čtvrtek informoval, že došlo k dohodě a lanovky budou opět spuštěny.

Lyžařské lanovky v Crans-Montana patří Vítkově skupině CPI Property, která ve velkém investuje do nemovitostí ve střední Evropě a Německu. Velké plány má Vítek i s rezortem v Crans-Montana, kde chce podle švýcarského serveru Bilanz otevřít luxusní hotely, kliniku a více než stovku apartmánů. Už nyní mu zde patří několik restaurací a parkovišť, píše server Berner Zeitung.

Philippe Magistretti, který Vítka zastupuje, v otevřeném dopise napsal, že jejich firma působí v Crans-Montana jako „lokomotiva místní ekonomiky“ a do provozu a infrastruktury investuje dva miliony švýcarských franků ročně. Loni v září požádala obec o příspěvek 800 tisíc franků, jednání o jeho vyplacení ale zůstalo bezvýsledné.

Proto byl zastaven provoz lanovek, což paralyzovalo celé středisko. Podle Magistrettiho nehodlá Radovan Vítek hrát roli mecenáše.

Jak upozorňuje list Le Nouvelliste, poté co veřejný sektor v minulosti investoval do lyžařských areálů ve velkém, odmítá na jejich provoz posílat další peníze.

Lanovky se však nakonec rozjedou. „Hájili jsme naše oprávněné zájmy a jsme rádi, že se alespoň nyní podařilo zástupce obcí v regionu Crans-Montana dostat k jednacímu stolu a dosáhnout dohody,“ uvedl tiskový mluvčí CPI Property Group Jan Burian. Lyžaři si tak podle něj užijí sezonu až do samého závěru.

Vítkova skupina CPI je významným hráčem na trhu s nemovitostmi a hotelovým ubytováním. Sídlem CPI je Lucembursko, skupina se ale kromě Česka zaměřuje na obchody v celé střední Evropě a Německu. Akcie skupiny CPI se obchodují na burze ve Frankfurtu, podle švýcarského serveru Bilanz se jejich hodnota pohybuje kolem 2,1 miliardy eur.