Američan, který zabíjel v Texasu pomocí balíků s výbušninou, se odpálil v autě

Horizont ČT24: Texaský bombový útočník spáchal sebevraždu (zdroj: ČT24)

Američan podezřelý ze série bombových útoků v texaském Austinu spáchal sebevraždu výbušninou. Prohlásil to ve středu šéf austinské policie Brian Manley s tím, že motiv činu je zatím nejasný. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se obává, že pachatel stihl před svou smrtí nastražit ještě další nálože. Výbušniny, které útočník nechával u domů v balíčcích, zabily dva lidi, několik dalších osob utrpělo zranění.

Za útoky stál podle amerických médií čtyřiadvacetiletý Mark Anthony Conditt, který žil na austinském předměstí nedaleko místa, kde byla nastražena první z bomb. Jeho jméno ale úřady prozatím nezveřejnily. Manley pouze uvedl, že je to běloch a že o jeho vině nepochybuje.

Pokud jde o motiv, vyšetřovatelé ho zatím neznají. Původně se spekulovalo o rasovém pozadí, protože prvními adresáty byli černoši, poté ale k obětem přibyli Hispánci i běloši. Podle Manleyho je zatím také příliš brzy na to s jistotou prohlásit, že útočník jednal sám.

Manley řekl, že během operace zásahové jednotky na austinském předměstí podezřelý odpálil ve svém voze výbušninu. Ještě před sebevraždou jeden z členů komanda na vůz vystřelil.

Austinská policie ve středu brzy ráno bez upřesnění na Twitteru informovala o střelbě na místní dálnici I-35 a uvedla, že na místě zasahuje. Úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, palných zbraní a výbušnin (ATF) pak sdělil, že případ souvisí s bombovými útoky a že na místě jsou vedle austinské policie také jeho příslušníci a členové FBI.

Balíkové bomby, kterých od počátku března vybuchlo v Texasu pět, podle policie rozesílal sériový útočník. Podle Bílého domu ale útoky nemají žádnou zjevnou souvislost s terorismem.