Měsíc po masakru na floridské škole: studenti vyšli na 17 minut před budovy

Události ČT: Měsíc po masakru na floridské škole vyšli studenti do ulic (zdroj: ČT24)

Studenti na stovkách amerických škol ve středu vyšli před budovy, aby uctili památku obětí floridského masakru, pietní akce se změnila v masový protest proti násilí. Někteří studenti se rozhodli vyrazit k budovám místních zákonodárných sborů, aby vyzvali k přísnější regulaci prodeje zbraní. Šlo o jeden z největších amerických studentských protestů od dob vietnamské války.

Studenti na stovkách amerických škol ve středu vyšli před budovy, aby uctili památku obětí floridského masakru. Pietní akce symbolicky trvala sedmnáct minut, jednu za každého zastřeleného. Někteří studenti vyrazili k budovám místních zákonodárných sborů, aby vyzvali k přísnější regulaci prodeje zbraní. 

Podle organizátorů se ke středeční akci rozhodli v deset hodin washingtonského času (15:00 SEČ) připojit studenti z více než tří tisíc škol. Zatímco někteří pouze vyšli před budovy a tiše uctili památku zavražděných, jinde uspořádali delší shromáždění či se vydali k pochodům na protest proti násilí páchanému střelnými zbraněmi.

„Nechci, aby se má matka nebo otec o mě museli bát, když jdu do školy, abych se vzdělávala, a místo toho přijdu o život,“ řekla patnáctiletá Leticia Carrollová, která spoluorganizovala protest více než stovky studentů na střední škole u Detroitu ve státě Michigan. „Potřebujeme odpovědi. Něco se musí udělat,“ dodala.

Studenti ve státech Ohio a Massachusetts se rozhodli zamířit k sídlům místních poslanců, aby požadovali změny zákonů. „Naši zvolení představitelé musí učinit víc, než jen tweetovat soustrast a modlitby v reakcích na takovéto násilí,“ uvedla na webu organizace Empower, která středeční akci zastřešovala.

Horizont ČT24: Protest studentů v USA proti zbraním (zdroj: ČT24)

Studentům dala při rozhodování o její podobě volné ruce, zájemce však vybavila seznamem požadavků, s nimiž se mohli obrátit na své zákonodárce. Je mezi nimi například zákaz prodeje útočných zbraní a povinné prověrky profilů zájemců o koupi jakékoli střelné zbraně.

Na některých školách hrozí studentům tresty

Zatímco některé školy protesty studentů ocenily či alespoň tolerovaly, jinde jim hrozí kázeňské tresty za svévolné opuštění výuky. V ohijském městě Salem odešla ze školy desítka studentů bez ohledu na to, že jim vedení školy pohrozilo disciplinárním potrestáním. Na předměstí Atlanty ve státě Georgia zase dohlížela policie na dění u jedné ze škol, kde bylo studentům vyhrožováno neupřesněnými tresty.

Na střední škole ve městě Parkland, kde ke krveprolití v polovině února došlo, uspořádali ve středu studenti shromáždění na místním fotbalovém hřišti. „Všichni tihle lidé mohli toho dne zemřít. Já jsem mohl zemřít,“ řekl student vyššího ročníku David Hogg, podle něhož je dnes věcí mladých lidí, aby bojovali za Ameriku bez násilí.

Krveprolití spáchané vyloučeným studentem Nikolasem Cruzem vybudilo americké studenty k nebývalé aktivitě, která přiměla zákonodárce otevřít debatu o možném zpřísnění zbraňových regulí. Kongres ovládaný republikány však zatím v diskusi o změně pravidel nedospěl k žádné zásadní shodě, což opozice přičítá vlivu mocné lobby majitelů zbraní.

Bílý dům ve středu oznámil, že prezident Donald Trump hodlá podepsat dosud nejvýraznější návrh, s nímž zákonodárci přišli v reakci na masakr. Norma počítá s uvolněním padesáti milionů dolarů (více než miliardy korun) ročně na zlepšení bezpečnosti amerických škol. Peníze půjdou na výcvik školního personálu, zlepšení prevence útoků či efektivnější koordinaci práci školy a policie.

Sněmovna reprezentantů by o návrhu měla hlasovat ještě ve středu, Senát se však patrně v tomto ani příštím týdnu k hlasování nedostane.