Advokát Češky zadržené v Pákistánu žádá její propuštění na kauci

Advokát Češky, kterou 10. ledna zadrželi na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, požádal o její propuštění na kauci. Soud ale zatím podle mluvčí české diplomacie Ireny Valentové nerozhodl. Sobotní jednání se uskutečnilo pouze formálně, protože soudce má dovolenou. Líčení bude pokračovat 17. března.

U soudu byl český honorární konzul z Láhauru. „Zadrženou ženu viděl, ale dnes s ní nehovořil,“ podotkla mluvčí.

Ve čtvrtek s Češkou mluvila zástupkyně českého velvyslance. Podle ní je zadržená relativně v pořádku. Zůstává ve vězení v Láhauru, na cele je momentálně s jednou ženou. Hygienické podmínky jsou prý vyhovující.

Pákistánští celníci Češku zadrželi údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na spoj do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, odkud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle české diplomacie zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

  • Postihy za pašování drog i podmínky bývají mnohdy velmi tvrdé. Mediálně známým se stal případ Emila Novotného, který byl v Thajsku odsouzen za pokus o propašování více než pěti a půl kilogramu heroinu do Kambodži. S dvěma a půl kilogramy téže drogy byl na letišti zadržen další Čech Radek Hanykovics. Oba byli odsouzeni k 50 letům za mřížemi.
  • Pět dekád měli strávit v obávané thajské věznici Bang Kwang. Za každý, byť sebemenší kázeňský prohřešek byli zbiti bambusovými tyčemi. Spali na rohožce na betonové zdi. Vězni neměli přístup k lékům ani lékařské péči, stravu by Evropan popsal jako nepoživatelnou.
  • Po několika letech se české ambasádě podařilo vyjednat, aby si oba pašeráci mohli zbytek trestu odsedět v České republice. V roce 2004 byli eskortováni do vlasti, vrátili se však s podlomeným zdravím. Hanykovicsovi byl po roce výkon trestu přerušen, v roce 2007 zemřel. Novotnému v roce 2008 zbytek trestu prominul tehdejší prezident Václav Klaus.
  • Zdroj: lidovky.cz