Taktický ústup. Demokraté prý proškrtají memorandum o FBI, aby ho Trump zveřejnil

Američtí demokraté jsou ochotni vyřadit některé pasáže ze svého memoranda o postupu FBI při vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA. Prohlásil to poslanec Adam Schiff, který je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb. Prezident Donald Trump minulý týden odmítl opoziční dokument zveřejnit, protože obsahuje utajované skutečnosti.

Memorandum demokratů je odpovědí na zprávu republikánů, která vyšetřovatele FBI obviňuje ze zaujatosti proti Trumpovi při vyšetřování ruské kauzy. Zatímco republikánský dokument prezident Donald Trump navzdory odporu FBI odtajnil, memorandum demokratů uvolnit odmítá.

Obsahuje prý příliš mnoho citlivých informací, které jsou předmětem utajení. Bílý dům o víkendu demokraty ujistil, že jakmile své prohlášení „vyčistí“, prezident je bez námitek zveřejní. A k tomu by nyní podle poslance Schiffa skutečně mohlo dojít.

Záležitost se přitom v mezičase stala předmětem vyhroceného sporu; demokraté Trumpa obviňují z nadržování republikánům a ze snahy poškodit FBI, republikáni zase hovoří o pasti, kterou na hlavu státu nastražili demokraté záměrným zařazením tajných informací do svého memoranda. Trumpa tak prý teď mohou obviňovat z nedostatku transparentnosti.

Schiff aktuálně prohlásil, že demokraté obsah svého memoranda konzultují s FBI a jsou připraveni vyřadit veškeré pasáže, které by mohly poškodit zdroje a metody vyšetřovatelů. Doufají prý, že pak Trumpovy výhrady odpadnou.

Spor červených a modrých

Opoziční demokraté se k vydání vlastního memoranda rozhodli proto, že nesouhlasili s republikánským výkladem vyšetřování, a označili jej za ostudnou snahu zdiskreditovat celé vyšetřování ruské kauzy.

Republikáni v takzvaném „Nunesově memorandu“, původně neveřejném dokumentu sestaveném šéfem sněmovního výboru pro tajné služby Devinem Nunesem a publikovaným se souhlasem Bílého domu, obvinili FBI z překročení pravomocí při pátrání po ruském vlivu na prezidentské volby v USA. Také tvrdí, že FBI byla a je proti Trumpovi dopředu zaujatá.

Někdejší ředitel FBI James Comey prohlásil, že republikánská zpráva je nečestná a zavádějící, za své podřízené se postavil také Comeyho nástupce Christopher Wray. Trump naopak krok republikánů ocenil a konstatoval, že dokument ho plně očistil. FBI pak vydala prohlášení, v němž se mluví o „hlubokých obavách vyvolaných opomenutím faktů, což má zásadní dopad na přesnost memoranda“.