Francie chce po „nutellových rvačkách“ zakázat obří slevy

Francouzská vláda předložila návrh zákona, který by zakázal obří slevy na potraviny. Minulý týden totiž vyvolala rvačky akce na kilové balení Nutelly v jednom z obchodních řetězců. Do některých prodejen musela dokonce přijet policie. Francouzský ministr ekonomiky si kvůli incidentům povolal šéfa řetězce Intermarché na kobereček a na řetězec si posvítil také francouzský úřad pro ochranu spotřebitele.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona chce teď změnu, aby se podobný scénář neopakoval. Chystaným ochranářským opatřením se ale prezident zpronevěřuje předvolební rétorice, píše agentura Reuters. Během kampaně Macron sliboval omezení byrokracie a liberalizaci hospodářství.

Francie plánuje zakázat při nákupech potravin slevové akce typu „dva za cenu jednoho“. Navrhovaný zákon tak zamezí slevám nad 34 procent. Akce „tři za cenu dvou“ ale budou stále povoleny.

Jde o součást návrhu zákona, jehož záměrem je zvýšit regulované minimální ceny potravin a omezit jejich výprodeje. Vláda tak chce v této potravinářské velmoci Evropské unie zajistit lepší příjmy farmářům, kteří si dlouhodobě stěžují, že doplácejí na cenové války mezi maloobchodními řetězci.

Akce na oblíbenou sladkost vyvolala chaos

Francouzské obchody nenabízejí obří slevy tak často jako třeba řetězce v sousední Británii. Při jedné z takových akcí na Nutellu se ale Francouzi minulý týden o zboží poprali. Někteří si odnesli monokly, jiní pohmožděniny.

Sleva v tomto případě dosahovala 70 procent – místo obvyklých 114 korun si lidé mohli 950 gramů pomazánky zakoupit v přepočtu za 35,50 korun.

Před několika prodejnami se stály dlouhé fronty. „Někteří zákazníci přišli v noci před akcí a rozmísťovali Nutellu na jiná místa, aby je nikdo nenašel,“ uvedla manažerka obchodu v Montbrisonu Jean-Marie Daragonová.

V Metách v severovýchodní Francii byly v Intermarché v akci i dětské pleny, opět se 70procentní slevou. „Bylo to strašné, nedalo se to zvládnout. Před otevřením se u vchodu tísnilo asi 250 lidí, kteří přišli speciálně kvůli plenám. Ženy se bily, museli jsme zavolat pořádkové síly,“ řekla deníku Le Républicain Lorrain vedoucí obchodu.

Ministr ekonomiky Bruno Le Maire kvůli incidentům hovořil s ředitelem Intermarché. „Řekl jsem mu, že to musí skončit – nemůžeme mít ve Francii každých pár dnů takové scény,“ sdělil ministr po schůzce rádiu RTL s tím, že agresivní chování, které akce vyvolala, se nesmí stát něčím běžným.

Kauzu nyní prošetřuje francouzský úřad pro ochranu spotřebitele, který zjišťuje, zda řetězec neporušil cenové předpisy.

Společnost Nutella už dříve vyjádřila nad incidenty politování, zdůraznila ale, že řetězec rozhodl o poskytnuté slevě sám. Intermarché se za nepříjemnosti omluvil s tím, že takto obrovskou poptávku nečekal. Výrobce pomazánky, společnost Ferrero, se přitom od akce distancovala.