V Británii se před královskou svatbou rozhořel spor o osud bezdomovců u Windsoru

Spor o osud bezdomovců u Windsoru kvůli královské svatbě (zdroj: ČT24)

Windsorský zámek se chystá na květnovou svatbu prince Harryho. Kolem jedné z nejočekávanějších akcí roku se už objevily první spory. Předseda místní samosprávy totiž navrhuje, aby se město kvůli svatbě zbavilo agresivně žebrajících bezdomovců. Sklidil ale kritiku z nejvyšších míst.

Sídlo britských panovníků ročně navštíví sedm milionů lidí. Před jeho branami ale žebrají o drobné bezdomovci. „Ve Windsoru máme bohužel epidemii spaní na ulici a tuláctví. Napíšu policii a požádám ji, aby se na to zaměřila před královskou svatbou,“ konstatoval šéf samosprávného obvodu ve Windsoru.

„Já jen doufám, že nás neodvezou někam pryč kvůli svatbě a pak nás zas vrátí na ulici. Ale to se podle mě stane,“ obává se bezdomovkyně Tracey.

Windsorský zámek
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Do kontroverze se zapojila i samotná britská premiérka Theresa Mayová. „Nesouhlasím s komentářem předsedy samosprávného obvodu. Tam, kde lidé v ulicích žebrají agresivně, je důležité, aby zastupitelstvo pracovalo s policií,“ míní šéfka kabinetu.

Obyvatelé Windsoru jsou rozpolcení. Jedni potvrzují, že žebráci dokáží obtěžovat lidi u bankomatů nebo se vydávají za bezdomovce, aby měli na drogy nebo alkohol. Jiní to odmítají s tím, že jde o bezcitné komentáře.

„Ano, občas se mi to děje. Když za vámi jdou jeden nebo dva lidi do obchodu a chtějí peníze. Někdy jsou trochu podráždění, když jim nic nedáte,“ připustil obyvatel Windsoru Paul James. „Ne, osobně jsem to nikdy nezažila,“ říká jedna z místních Britek Emily.

Princ Harry a Meghan Markleová
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Windsorská bezdomovecká charita označila kritiku za odpudivou. „Je to velmi těžké. Někteří z nás pracují, někteří se museli vrátit k životu tady v ulicích. Budu k vám upřímný. Upřímně, jen tak snadno nás odsud nevyženou,“ konstatoval bezdomovec Lee Russels. „Je naprosto směšné, že se o této otázce mluví jen kvůli královské svatbě,“ doplňuje bezdomovkyně Clara.

S blížícím se květnovým termínem sňatku se bude pozornost na městečko Windsor upírat stále víc. O svatbě prince Harryho s Meghan Markleovou za účasti davů fanoušků a turistů budou přímo z místa informovat ta nejsledovanější světová média.