Při výbuchu a úniku chlóru v rakouské továrně se zranily desítky lidí

Události: Z rakouské škrobárny unikl chlór a kyselina solná (zdroj: ČT24)

Při úniku chlóru v továrně na výrobu škrobu v rakouské obci Aschach an der Donau bylo zraněno na 40 lidí, někteří vážně. Další stovky pracovníků byly evakuovány.

Desítky zraněných si vyžádal ranní výbuch v areálu zemědělského podniku nedaleko Lince v Horních Rakousích. Poranění devíti z nich jsou vážná, potvrdil šéf Červeného kříže Markus Oliver Straßl, nikdo ale není v ohrožení života.

Úniku chlóru v závodě na výrobu kukuřičného škrobu předcházela ve středu dopoledne exploze. Zhruba tři stovky lidí se musely evakuovat. Zatím není jasné, jaká sloučenina přesně z továrny unikla, rakouská média zmiňují plynný chlór a kyselinu chlorovodíkovou.

Podle listu Wiener Zeitung si lidé v továrně stěžovali na problémy s dýcháním. Na místě zasahovaly tři helikoptéry, osm lékařů z okolí a dvě desítky sanitek, které raněné odvezly do nemocnic v Linci a Welzu.

Mluvčí společnosti Markus Simak agentuře APA řekl, že v závodě tento týden probíhala plánová údržba, uvedl list Salzburger Nachrichten. Vedení společnosti doufá, že provoz v továrně bude obnoven co nejdříve a evakuace ještě dnes skončí. Ředitel závodu Norbert Harringer pro server nachrichten.at vyzdvihl práci záchranářů „Záchranné práce fungovaly perfektně,“ řekl.

Závod ve středu odpoledne převzali hasiči, kteří se snaží místo vyčistit. „Hasiči průběžně provádějí měření, v kontaktu jsme i se všemi úřady,“ uvedla firma.

V továrně pracuje 280 lidí. Společnost Agrana, které závod patří, ho letos na podzim rozšířila a přidala tak 25 pracovních míst. Rekonstrukce vyšla na  80 milionů eur a v závodě v současnosti dokáží zpracovat 540 tisíc tun kukuřice ročně.

I když závod v Aschachu stojí už od roku 1936, společnost Agrana vznikla až v roce  1988 a zaměřuje se na výrobu cukru a škrobu. Na únik plynu v továrně zareagovala také burza a akcie firmy klesly. Agrana zaměstnává přibližně 8 600 lidí v pětapadesáti závodech po celém světě.

Chlór se v továrně používá jako dezinfekční prostředek, nicméně chlorový plyn je žíravý. Chlór se proto může používat i jako součást chemických zbraní. Příčinu výbuchu zatím vyšetřovatelé neznají, mluví se ale podle Die Presse o technické závadě. Stejně tak není jasné, k jakým materiálním škodám došlo.