V Calais uvázl v bouři trajekt, v Německu kvůli sněhu zrušili stovky letů

Trajekt s více než třemi stovkami lidí na palubě uvázl v Calais na severu Francie. Když se v bouřlivém počasí pokusila loď Pride of Kent vyplout kolem poledne z přístavu, aby se vydala na cestu do Doveru, najela na mělčinu. Sníh a náledí zase výrazně zkomplikovaly silniční a leteckou dopravu v Německu. Zrušeny byly stovky letů, do stovek jdou i dopravní nehody na silnicích.

Nehoda trajektu v Calais podle agentury AP přerušila až do večera lodní dopravu přes kanál La Manche. „Nikdo nebyl zraněn a loď je stabilní,“ uvedly místní úřady, které nechaly evakuovat cestující. 

Společnost P&O Ferries, které trajekt patří, přislíbila, že co nejdříve přemístí všechny cestující na jiné plavidlo. Trajekt se podařilo vyprostit i za přispění přílivu a loď následně podle prefektury opustilo 313 lidí, z toho 208 cestujících a 105 členů posádky.

Vichr na pobřeží podle agentury AFP dosahoval rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Odpolední bouře připravila 20 tisíc domácností v regionu o elektřinu.

Přístavem v Calais loni prošlo na cestě do Británie více než devět milionů cestujících.

Sníh zastavil provoz letiště v Düsseldorfu

Problémy působí počasí také v Německu. Na nejfrekventovanějším letišti ve Frankfurtu nad Mohanem je nyní kvůli sněhu k dispozici jen jediná přistávací dráha, a zrušeno už proto bylo 267 letů, další stovky letadel nabírají zpoždění. Technika nestačí sníh odklízet a problémy jsou i s odstraňováním námrazy na letadlech.

Technici odstraňují námrazu z letadla na frankfurtském letišti
Zdroj: Arne Dedert/ČTK/DPA

Na letišti v Düsseldorfu museli první spoje zrušit krátce po poledni a pak se provoz na letišti na několik hodin zastavil úplně. První letadlo tam znovu přistálo až kolem 16:00 SEČ. Lépe je na tom prozatím letiště Kolín nad Rýnem/Bonn. „Odřekli jsme deset letů. Máme tu řadu zpoždění a přebíráme přistávající letadla, která původně mířila na jiná letiště, jako je Düsseldorf,“ uvedla mluvčí.

Náledí, sníh a popadané stromy trápí i řidiče a počty dopravních nehod počítají němečtí policisté na stovky. Komplikace hlásí také železnice: spoje nabírají dlouhá zpoždění a musejí jezdit po objízdných trasách.