Barcelonští plážoví prodavači plánují vlastní oděvní značku. Nechtějí už prodávat padělky

Plážoví a pouliční prodavači  v Barceloně chystají vlastní oděvní značku. Dosud nelegální prodejci kabelek, bot a dalšího většinou padělaného zboží chtějí změnit svojí image. Chystají vlastní značku, která má symbolizovat loď. Od nového loga si slibují lepší život a konec utíkání před policií, informoval web BBC.

Plážovým nebo pouličním prodavačům se v Barceloně říká manteros neboli „prostěradloví prodejci“. Přezdívku získali díky způsobu, jakým svůj obchod provozují. Většinou se jedná o muže z Afriky, kteří nosí zboží zabalené do bílých prostěradel. Turisté je mohou vidět v Barceloně stejně jako například v Římě nebo jiných velkých městech na jihu Evropy. 

Nová značka se jmenuje Top Manta, což lze přeložit jako „Top prostěradel“. Podle jednoho z jejích prodejců Azize Faye původem ze Senegalu je to značka, která nevykořisťuje, ale pomáhá potřebným. Logo symbolizuje lodě a čluny, na kterých museli Afričané přeplout Středozemní moře na cestě do Evropy. 

Manteros obvykle nemají povolení k pouličnímu prodeji, většinou prodávají padělky a jakmile vidí policii, utíkají. Strážníci už vzdali jejich chytání a ve většině případů je možné pozorovat, že spíš čekají, až si prodejci sbalí svá prostěradla a utečou. Nová značka symbolizující loď má změnit prodavačům život a ukončit neustálé utíkání před policií. Dalším problémem je, že mnoho z těchto prodejců jsou ilegální migranti, kteří ani nemají doklady. Aziz Fay chce svým úsilím především dosáhnout toho, aby veřejnost nepohlížela na pouliční prodejce jako na negramotné vandráky odněkud z daleka.