V Německu byl u občerstvení s kebabem pobodán prouprchlicky smýšlející starosta

Zřejmě z politických důvodů se v pondělí večer stal terčem útoku nožem starosta města Altena na západě Německa. Politik křesťanských demokratů (CDU) Andreas Hollstein, který je známý svým otevřeným přístupem k migrantům, utrpěl patnácticentimetrovou řeznou ránu na krku. Útok odsoudila i kancléřka a Hollsteinova stranická kolegyně Angela Merkelová. Útočník trpí psychickými problémy a podle policie jednal spontánně. Na pravicové extremisty zřejmě napojen není.

Muž, jemuž naměřili v krvi asi 1,2 promile alkoholu, napadl čtyřiapadesátiletého starostu u občerstvení s kebaby. Nejprve si ho prý prohlížel, a pak se ho zeptal, zda je skutečně místním starostou. Vzápětí mu dal nůž na krk. Hollstein nakonec s pomocí přítomných lidí útočníka přemohl.

„Bál jsem se o život,“ připustil na tiskové konferenci starosta, který je přesvědčen, že nebýt ostatních, už by možná nebyl na světě. „Měl jsem po svém boku pohotové lidi a jsem rád, že ještě žiju,“ uvedl politik, kterého po útoku záchranka převezla do nemocnice. Lehké zranění při souboji utrpěl i provozovatel občerstvení. Útočník po příjezdu policie podle Hollsteina žádal, aby byl zastřelen.

„Bezpečnostní úřady vycházejí z toho, že útok má politické pozadí,“ uvedl ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet (CDU). Šestapadesátiletý útočník podle svědků učinil několik poznámek o uprchlické politice. K útoku se podle vyšetřovatelů rozhodl nejspíš bez předchozího plánování.

Město Altena je známé tím, že přijímá více uprchlíků, než by podle klíče, kterým se rozdělují, muselo. Hollstein řekl, že ho útok neodradí a že ve funkci starosty zůstane. Výhrůžky otec čtyř dětí podle svých slov dostával i v minulosti a po útoku mu zase přišly zprávy, které čin schvalují.

„Hrozná zpráva z Alteny“

Útok odsoudila řada německých politiků. „Jsem zděšena útokem nožem na starostu Andrease Hollsteina. Úlevu mi přineslo, že už může být znovu se svou rodinou,“ vzkázala přes svého mluvčího kancléřka Merkelová. „Díky těm, kdo mu pomohli,“ dodala. Starostu Hollsteina i město Altena kancléřka letos vyznamenala za angažovanost pro uprchlíky.

O hrozné zprávě z Alteny na Twitteru píše ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). „Nemůžeme nikdy přijmout, že budou lidé napadáni jen proto, že pomáhají ostatním. V naší zemi nesmí být místo pro nenávist a násilí,“ vyjádřil se.

Pondělní útok není v Německu ojedinělý. V říjnu 2015 se Frank S. pokusil zabít pozdější primátorku Kolína nad Rýnem Henriette Rekerovou, s jejíž migrační politikou nesouhlasil. Bodl ji loveckým nožem do krku, přičemž jen těsně minul krční tepnu a míchu.