Jednou z prvních obětí Pinochetovy diktatury byl novinář původem z Československa

Válečný hrdina a oběť chilských pučistů (zdroj: ČT24)

Izraelský soud řeší neobvyklou kauzu, která propojuje Izrael, Chile a Československo. Dvaašedesátiletá žena žádá ministerstva zahraničí a obrany, aby odtajnila dokumenty o spolupráci s někdejší Pinochetovou diktaturou v Chile. Její příslušníci v 70. letech zavraždili jejího otce – rodáka z Moravské Ostravy. Na místě natáčel zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Jedenáctého září 1973 zahájila chilská armáda útok na prezidentský palác. Socialistický prezident Allende odvysílal svůj poslední projev k národu, pak se zastřelil. Jednou z prvních obětí krvavé čistky armádních pučistů se stal devětačtyřicetiletý Ernesto Traubmann. Prominentní levicový novinář narozený v dalekém Československu měl v případě puče vysílat zprávy svržené vlády.

„Zatkli ho a on u sebe neměl doklady, jen průkaz komunistické strany. A našli u něj taky vysílač. Mysleli si, že je sovětský špión. Umučili ho,“ vzpomíná jeho dcera Lily Traubmannová.

Dramatická pouť Arnošta Traubmanna z Ostravy začala vpádem nacistů do Československa. Židovská rodina uprchla do Jižní Ameriky, mladík ale toužil bojovat. Zfalšoval si dokumenty a utekl do Británie, kde se přidal ke 311. československé bombardovací peruti.

Arnošt – později opět Ernesto – Traubmann se po válce do Chile vrátil. Jako dopisovatel ČTK. Po jeho zmizení za armádního puče v roce 1973 vedeného plukovníkem Augusto Pinochetem musela uprchnout i jeho těhotná dcera Lily. Rovněž levicová aktivistka nakonec skončila v Izraeli.

Odtajní Izrael dokumenty o spolupráci s Pinochetovým režimem?

Augusto Pinochet
Zdroj: ČT24/ČTK

„Izrael podporoval Pinocheta. Při všech hlasováních v OSN stál Izrael za Chile a Chile zase za Izraelem. Chci znát pravdu. Chci vědět, jak moc byl Izrael s Pinochetem zapletený,“ tvrdí Traubmannová.

S prosbou o pomoc vyhledala známého advokáta, aktivistu Eitaye Macka. Podali spolu žádost o zveřejnění izraelských dokumentů z období Pinochetova režimu v letech 1973 až 1990.

Ministerstvo obrany to ale odmítlo. S tím, že nemá dostatek personálu na to, aby prozkoumalo, kolik z celkem 19 000 stránek přísně utajených dokumentů může zveřejnit. Na stejný argument později Traubmannova rodina narazila také na úřadě Nejvyššího státního zástupce.

„Snažíme se dosáhnout taky toho, aby lidé, kteří byli spoluzodpovědní za napomáhání Pinochetovi a jeho zločinům proti lidskosti, byli obviněni. Samozřejmě, pokud jsou ještě naživu,“ poznamenal Eitay Mack.

Během pár týdnů rozhodne jeruzalémský soud, jestli nařídí zveřejnění inkriminovaných dokumentů. Lily Traubmannová je ale rozhodnuta jít s bitvou za památku svého otce třeba až k Nejvyššímu soudu.