V Rakousku zemřel český badatel. Zranil se při průzkumu jeskyně u hory Hochstadl

Na následky vážných zranění, která utrpěl při průzkumu v jeskyni Hochstadl nedaleko východoštýrského Mariazellu, zemřel český speleolog. Sdělili to záchranáři, kteří se k muži uvízlému v jeskyni dostali.

Osmačtyřicetiletý Čech se v pondělí kolem 11. hodiny večer zřítil z výšky zhruba dvaceti až třiceti metrů. Franz Tributsch z mariazellské horské služby podle agentury APA upřesnil, že Čech zřejmě přišel o život hned při pádu, anebo bezprostředně poté. Utrpěl totiž vážná poranění hlavy.

Pomoc přivolal zraněnému Čechovi jeho rakouský kolega, který z jeskyně sám vystoupal. Nejprve se o něj snažil postarat, pak ale vystoupal na povrch, aby mohl přivolat pomoc. Na záchranu badatele bylo nasazeno podle APA zhruba 70 lidí a dva vrtulníky z horské služby oblasti Mariazell, z obce Wildalpen a také od alpské policie. 

Policie uvedla, že k neštěstí došlo při zajišťování lana. Záchranná akce byla velmi obtížná, neboť bylo nutné rozšířit některé úzké průlezy, sdělil policejní mluvčí Gerhard Rieglthalner. Vyzdvižení těla podle něj může trvat až do úterní půlnoci.

Záchranná akce, ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Čech i Rakušan byli podle dostupných informací velmi zkušení speleologové, kteří od soboty v jeskynním systému zkoumali nové chodby.

Tento jeskynní systém se nachází v horském masivu Kräuterin Ybbstalských Alp. Je dlouhý 10,7 kilometru a výškový rozdíl v něm dosahuje 765 metrů. Patří k nejdelším jeskynním systémům v Rakousku, napsala APA. Podle Tributsche jeskyně není hluboká, ale táhne se horou horizontálně. Sestupy jsou v ní hluboké až 30 metrů. Systém je přitom úzký a klikatý, občas ústí do chodeb uzavřených ledem nebo zatopených vodou.