Vlci stále na útěku. Jeden z nich se vrátil do Německa, kde roztrhal ovci

Uprchlý vlk roztrhal ovci, chovatelé se bojí o svá stáda (zdroj: ČT24)

Minimálně jeden z vlků, kteří minulý týden uprchli z výběhu v německém Národním parku Bavorský les, se zřejmě pohybuje poblíž české hranice. Na pastvě zabil ovci. Dál utíkají tři ze šesti zvířat, která někdo vypustil do volné přírody.

Vlk ovci roztrhal a z velké části i sežral na pastvině nedaleko obce Lohberg, která leží necelých deset kilometrů severozápadně od českého města Železná Ruda.

Šlo pravděpodobně o tutéž šelmu, kterou spatřili svědci před týdnem na české straně Šumavy. „Jedno zvíře bylo viděno na Železnorudsku a pak v oblasti Debrníku, tedy téměř na hranici. Snad se vracelo do Německa,“ uvedl mluvčí správy NP Šumava Jan Dvořák.

A nejspíš je to i stejná šelma, kterou v Lohbergu před dvěma dny potkala sportující žena. Žena vlka zahnala tím, že o sebe bila svými turistickými hůlkami. Právě to, že se k ní vlk přiblížil, naznačuje, že šlo o zvíře uniklé z obory. Jinak jsou vlci plaší.

Chovatelé na Šumavě se obávají o stáda

Uprchlí vlci dělají vrásky na čele chovatelům ovcí. „Když chce ulovit mladého koloucha, který je v plné síle, tak je to skoro nad jeho síly, ale ta ovečka, to není žádný problém,“ myslí si chovatel ze Srní Petr Panenka.

Ovce chová sedmnáct let, na jeho stádo před časem zaútočil rys. Podle Panenky je jediná možnost, jak ovce ochránit před šelmami, vysoký plot. Pokud by vlk opatření překonal a zabil některou z ovcí, mohl by chovatel žádat správu parku o náhradu škody.

Ovce
Zdroj: ČT24

V tříhektarovém areálu Srní už vlci dva roky žijí – za plotem. Denně je tu krmí a úmyslné vypuštění, ke kterému došlo nedávno v Bavorsku, by pracovníci centra zjistili okamžitě. Podle nich by to pachatel v Srní neměl tak snadné.

„Máme elektrické zařízení, dole proti podhrabání a nahoře bavolety, tedy vratné zařízení, aby vlk nemohl přelézt,“ popisuje místní opatření vedoucí návštěvnického centra Srní Jiří Kec.

Pomocí kamerového systému tady zabezpeční kontrolují denně. Zaměstnanci centra navíc ještě celý areál obchází, pokud by hrozilo, že silný vítr shodí na oplocení strom.

Vlk
Zdroj: ČT24

Podle bavorské policie zřejmě výběh v Ludwigsthalu někdo jednoduše odemkl. Za informace vedoucí k dopadení pachatele už Bavorsko vypsalo odměnu v přepočtu 260 tisíc korun. Z původních šesti bavorských šelem jsou ve volné přírodě ještě tři. Jednoho vlka krátce po útěku srazil vlak, další dva zastřelila správa parku.

Vlci z pozorovacích center se na rozdíl od divokých nebojí lidí. Správa parku proto upozornila, aby se k nim turisté při náhodném setkání nepřibližovali.