O. J. Simpson je po devíti letech na svobodě. Je mu 70 a chce žít na Floridě

Události: O. J. Simpson opustil po devíti letech vězení (zdroj: ČT24)

Po devíti letech vyšel z vězení hráč amerického fotbalu a herec Orenthal James Simpson, kterého soud v roce 2008 odsoudil k 33 letům vězení za loupežné přepadení. Na svobodu byl dnes již sedmdesátiletý O. J. propuštěn s podmínkou, o čemž rozhodl v červenci příslušný čtyřčlenný výbor.

Vězeňská správa propustila Simpsona krátce po půlnoci místního času ve snaze vyhnout se mediální pozornosti. Před bránou vězení na něj čekal jeho přítel Tom Scotto. Kam přesně měl Simpson namířeno, ale není jasné.

Myslím, že bude dělat to, co sedmdesátiletí muži dělávají. Bude žít život důchodce, hrát golf a neupozorňovat na sebe.
Malcolm Lavergne
právní zástupce O. J. Simpsona

Ačkoli při soudním líčení o svém propuštění Simpson oznámil, že chce znovu žít na Floridě, podle tamní vězeňské správy dokumenty požadované v případě jeho příjezdu vyplněny nebyly. Simpson dříve také tvrdil, že se těší na setkání s rodinou. Jeho sestra i dcera Arnelle žijí v Kalifornii.

Simpsonovy střety se zákonem

Kdysi sportovní hvězda byla hlavním aktérem mediálně sledovaného procesu, v němž čelila obžalobě z vraždy své exmanželky Nicole Brownové a jejího přítele Ronalda Goldmana. V říjnu 1995 ho porota soudu v Los Angeles obvinění zprostila.

V následném občanskoprávním sporu byl ale shledán „odpovědným“ za smrt obou lidí a soud mu uložil vyplatit pozůstalým jako odškodné 33,5 milionu dolarů.

V roce 2008 uznal soud Simpsona vinným z ozbrojeného vniknutí do hotelového pokoje v Las Vegas a z únosu dvou osob. Na podzim 2007 měl i s ozbrojenými pomocníky vtrhnout do hotelového pokoje v kasinu v Las Vegas, kde měli být ubytovaní sběratelé sportovních trofejí.

Odsud si odnesl předměty připomínající jeho sportovní kariéru. Sám Simpson během celého procesu tvrdil, že svým vpádem chtěl získat zpátky předměty, které sběratelé nabízeli neoprávněně na internetu. Soudkyně ho ale v prosinci 2008 poslala do vězení.

O podmínečné propuštění žádal Simpson už v roce 2013, tehdy ale neuspěl. Nyní komise rozhodla s ohledem na jeho dobré chování o propuštění k 1. říjnu letošního roku. Simpsonův právník Malcolm Lavergne uvedl, že je jeho klient velice šťastný, s ohledem na Simpsonovu minulost se ale sám obává negativního mediálního ohlasu.