Proces století s O. J. Simpsonem jako mediální divadlo s rasovou oponou

Washington – Slavný hráč amerického fotbalu, sportovní komentátor i herec O. J. Simpson by na vrcholu slávy miláčkem Ameriky. Přesně před dvaceti lety – 12. června 1994 – se ale rozpoutal mediální a soudní kolotoč, který Simpsonovi zajistil pozornost ve zcela jiném duchu. Smrt Simpsonovy exmanželky a jejího přítele rozpoutala ve Spojených státech proces století. Ačkoliv byl jediným podezřelým, nakonec ho od žaláře zachránil hvězdný tým právníků za 6 milionů dolarů. Sledovaný proces byl ale zajímavý především tím, jak zrcadlil nálady v americké společnosti.

Šlo o nejsledovanější proces v americké historii. Veřejnost se rozdělila na ty, kteří měli Simpsona za chladného vraha, pro jiné byl obětí rasistické kampaně organizované z několika stran. Úlevu obžalovaného a zároveň šok pozůstalých, sledovalo v přímém přenosu 100 milionů lidí na celém světě. Jak se často traduje, při čtení rozsudku si prý nikdo v celých Spojených státech neobjednal jedinou pizzu.

Mediální bouře kolem případu slavného sportovce a komentátora začala o rok dříve. Policie 12. června 1994 nalezla Simpsonovu exmanželku Nicole Brownovou a jejího údajného milence násilně ubodané v jejich bytě v Los Angeles. Simpson se ihned dostal mezi hlavní podezřelé, na policejní výslech o pět dní později ale odmítl dorazit. Mediální žně znamenal už jeho ozbrojený útěk v bílém autě, jehož trasu stínovalo dvacet televizních vrtulníků s běžícími kamerami.

O. J. Simpson v roce 1968
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

V mnoha ohledech poutavý byl také průběh samotného procesu. Obžaloba usilovala o potrestání Simpsona za dvounásobnou vraždu, jeho obhájci ale využívaly slabé důkazy, vyhrocenou mediální pozornost i rasový nádech celého procesu. Advokátům se podařilo přesvědčit porotce, že Simpson se jako černoch stal obětí manipulace ze strany policie. Následoval ale občanskosprávní spor, ve kterém se mimo jiné podařilo Simpsona usvědčit z vědomého lhaní před soudem. Pozůstalým tak musel podle verdiktu vyplatit 33,5 milionu dolarů.

Simpson se ale nakonec do vězení přece jen dostal. V roce 2008 byl odsouzen za loupežné přepadení a únos na minimálně devět let vězení, které si odpykává v Nevadě. O rok dříve v září vniknul s pěti muži do hotelového pokoje dvou údajných sběratelů sportovních trofejí. Soudkyně uznala, že nejméně jeden Simpsonův společník byl ozbrojen střelnou zbraní, což byla zásadní přitěžující okolnost. Podle nevadského zákona se nelze násilím domáhat ani vlastního majetku, zdůraznila při vynášení rozsudku soudkyně. Skutek označila za „velmi násilnou událost“.

Před čtyřmi lety se Simpson ve spolupráci se svými právníky odvolal proti rozsudku, soud jej však zamítl. Stejně jako v procesu kolem smrti své bývalé ženy i tentokrát Simpson argumentoval rasovými předsudky poroty.

Dvacet let od procesu s O. J. Simpsonem (zdroj: ČT24)