Saúdští duchovní podporují násilí na šíitech a Rijád to toleruje, varuje HRW

Podle organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW) vláda Saúdské Arábie stále toleruje šíření nenávisti vůči šíitské menšině ze strany duchovních jmenovaných státem. Ve vydané zprávě se mimo jiné uvádí, že ve školních učebnicích existují diskriminační pasáže. Úřady navíc tolerují nenávistné projevy vedoucí k násilí, tvrdí HRW.

Dvaašedesátistránková zpráva s názvem Nejsou to naši bratři: Nenávistné projevy saúdskoarabských představitelů konstatuje, že duchovní běžně označují šíity hanlivými výrazy. Někdy jsou jejich projevy plné nenávisti a podněcování k násilí.

Šíité se podle dokumentu s diskriminací setkávají také u soudů a jejich náboženské zvyklosti jsou odsuzovány ve školních učebnicích. Náboženští představitelé k šíření nenávisti v posledních letech využívají rovněž internet a sociální sítě, upozorňuje HRW.

Ředitelka blízkovýchodního oddělení HRW Sarah Leah Whitsonová řekla, že „nenávistné projevy přispívají k diskriminaci šíitské menšiny a v nejhorším případě je zneužívají násilnické skupiny“ jako Islámský stát nebo Al-Káida k ospravedlnění svých útoků na šíity.

Jako příklad zpráva HRW uvádí výrok člena komise znalců islámu, který na téma šíitů řekl: „To nejsou naši bratři, ale spíš bratři Satana.“ V jedné pasáži se dokument zmiňuje i o tom, že pohrdavé výroky se tolerují i vůči židovství a křesťanství.

Saúdská Arábie je absolutní monarchií a státním náboženstvím je vahhábismus, který používá puritánský výklad sunnitského islámu. Menšinoví šíité žijí spíše na východě země a Rijád pravidelně obviňuje šíitský Írán, že mezi šíity šíří nespokojenost.