V ruských lesích hledají ztracené dobrovolníci. Policie na to nemá prostředky

Dobrovolníci pátrají v ruských lesích po ztracených lidech (zdroj: ČT24)

V ruských lesích se každoročně ztratí tisíce lidí. Policie a záchranné složky ale nemají lidi ani prostředky, aby je všechny hledaly. Do terénu proto už sedm let míří dobrovolníci, kteří jsou v pátrání po ztracených velmi úspěšní. Do akce s nimi vyrazil i štáb ČT.

Do malé vesnice sto kilometrů od Moskvy se pozdě večer sjíždějí desítky lidí. Ztratil se tu 77letý Viktor Jevdokimov, který má potíže s pamětí a může být silně dezorientován.

Dobrovolníci se scházejí v jeho domě a rozdělují si úkoly. Tříčlenná skupinka hledačů vyráží do naprosté tmy. Musí prohledat les, louky a břehy blízké bažiny. Dalších třicet lidí pátrá u vesnice. Jiní dobrovolníci zjišťují informace na blízkých nádražích, v okolních obcích, ale i nemocnicích, kam mohla záchranka přivézt muže bez dokladů. Okolí domu má ale nejvyšší prioritu.

Pátrání po pohřešovaném Viktorovi
Zdroj: ČT24

Každý pozemní tým má GPS navigátor, který zaznamenává, kudy prošel. Informace se zanáší do mapy. Ani po šesti hodinách ale nepřichází úspěch.

Se svítáním proto dobrovolníci posílají do bažinatého terénu obojživelné vozidlo. Z amplionu pouští vzkaz namluvený manželkou pohřešovaného. Už se totiž stalo, že ztracení na hlasy cizích lidí nereagovali.

Obchodník s cennými papíry Vsjevolod Malčanov se účastní pátrání, stejně jako ostatní, bez nároku na odměnu. Vybavení si platí sám. Na pomoc státních orgánů nespoléhá. „Je to pokaždé jiné. Někdy přišli policisté a byli s námi po celé pátrání, i několik dní. A pak jsou případy jako tento, kdy se nikdo z nich neukáže,“ říká.

Dobrovolníci hledají v ruských lesích pohřešované
Zdroj: ČT24

Dobrovolníky spojil případ ztracené dívenky

Vsjevolod patří mezi nejdéle aktivní dobrovolníky. Neziskovou společnost LizaAlert spoluzakládal před sedmi lety, kdy se v lese ztratila pětiletá Liza Fomkinová. Kromě rodiny ji nikdo nehledal. Matka po pěti dnech požádala o pomoc na internetu. Přijelo 500 lidí a za dalších pět dní dítě našli, bohužel mrtvé. Liza zemřela na podchlazení o jediný den dříve. Aby předešli dalším zbytečným úmrtím, začali se dobrovolníci organizovat.

I když zatím v pátrání po 77letém Viktorovi nemají žádnou stopu, rozhodně se nevzdávají. „Už se stalo, že jsme staré lidi našli živé po sedmi i více dnech,“ tvrdí vedoucí pátrání Alexander. 

Dobrovolníci najdou devadesát procent pohřešovaných živých. Méně než jedno procento ztracených ale zmizí beze stopy. Ročně jde o několik desítek lidí.