Česko se od Izraele naučí šetřit vodou a poradí v recyklaci i ochraně ovzduší

Události: Izrael a Česko si vymění zkušenosti s šetřením vodou (zdroj: ČT24)

Český a izraelský ministr životního prostředí ve čtvrtek v Jeruzalémě podepsali dohodu, která Česku umožní přístup k letitým izraelským zkušenostem s recyklací a ochranou přírodních zdrojů. Druhým směrem se zase otevřel přístup k českým zkušenostem v třídění odpadu a ochraně ovzduší. V Izraeli natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Dvě třetiny Izraele pokrývá poušť, srážek tam ročně napadne o polovinu méně než v Česku. „Dlouhá léta jsme trpěli nedostatkem vody. Podařilo se nám ale nejen ukojit naši potřebu, ale dokonce prodáváme vodu našim sousedům. Klíč je v použití technologií, v distribuci vody i jejím využití v zemědělství,“ vysvětluje izraelský ministr životního prostředí Zeev Elkin.

Izrael se chce učit v oblasti třídění odpadu a ochrany ovzduší

Díky širokému uplatnění moderních technologií a pečlivému centrálnímu plánování Izrael recykluje 87 procent odpadních vod a ztráty vodovodních potrubí stlačil na sedm procent, říká zpravodaj ČT. Od Česka chce ale také zkušenosti získat, a to s tříděním odpadu a ochranou ovzduší.

Výměně expertízy otevřel brány podpis spolupráce při ceremonii v Jeruzalémě. Zatímco ambiciózním plánem na odsolování mořské vody, které má letos pokrýt už 2/3 izraelské spotřeby, se vnitrozemské Česko inspirovat nemůže, kapénkové zavlažování zemědělských plodin, důsledné oddělení pitné a užitkové vody, nebo systémy včasného varování a oprav vodovodních potrubí nabízejí účinná řešení rostoucích problémů republiky, říká Szántó.

„My jsme se z té etapy vodního blahobytu v posledních letech velmi rychle posunuli do fáze, kdy Česká republika dramaticky vysychá a tyto věci nás velmi zajímají,“ uvedl český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Klíčem je podle izraelských zkušeností vnímat vodu v kanalizaci ne jako odpad, ale jako surovinu. Řešení dnes nabízí rychle narůstající sektor vodohospodářských technologií, které se představily na jednom z největších veletrhů světa, telavivském Watecu, a kde letos nechyběl ani stánek českých firem, uzavřel Szántó.