Jih Asie pod vodou. Záplavy zasáhly 40 milionů lidí, obětí je skoro tisíc

Už čtyřiceti milionům lidí zasáhly do života rozsáhlé povodně, s nimiž po monzunových deštích bojuje Indie, Nepál i Bangladéš. Zatím si záplavy vyžádaly přes 950 obětí.

V Nepálu, který hlásí 146 obětí, záplavy postihly nejméně pětinu obyvatelstva. Letos jsou podle OSN nejhorší za posledních patnáct let.

Ve východoindickém státě Bihár je řádění živlu nejhorší od roku 2008. Do záchranných prací bylo nasazeno 10 tisíc záchranářů a vojáků. Záplavy tam postihly deset milionů lidí, zničily úrodu a silnice a způsobily přerušení dodávek elektřiny. Počet mrtvých v Indii vystoupal na 680. Většina z nich se utopila, další zavalily sesuvy půdy.

Stovky utonulých zvířat v Indii, v Bangladéši hrozí hladomor

V sousedním státě Uttarpradéš způsobily záplavy především tři mohutné řeky, které se vylily z břehů. Místní úřady uvedly, že katastrofu zavinily nejen silné deště, ale také skutečnost, že Nepál vypustil vodu ze svých přehrad na horních tocích.

V záplavových vodách našlo smrt také asi 300 zvířat, včetně dvou nosorožců a tygra, kteří žili v přírodní rezervaci Kaziranga v indickém státě Bangla.

V Bangladéši je bilance letošních sezonních záplav 132 obětí. Na 10 tisíci hektarech půdy byla úroda zcela zlikvidována, na dalších 600 tisíci hektarech byla poničena. Podle ministerstva to znamená vážnou hrozbu pro produkci potravin. Světový program pro výživu uvedl, že Bangladéš je ohrožen „ničivým hladomorem“.

Celkem více než milion lidí podle úřadů muselo kvůli povodním na jihu Asie opustit své domovy. Asi 425 tisíc obyvatel Biháru našlo útočiště v provizorních útulcích zřízených ve školách a vládních budovách.

Humanitární organizace varují, že v některých poznamenaných oblastech je kritický nedostatek jídla a že by se tam mohly šířit nakažlivé nemoci ze špinavé vody.

V jižní Asii kvůli záplavám v důsledku monzunových dešťů každoročně umírají stovky lidí. Monzunové období trvá od června do září a dochází při něm často k sesuvům půdy.