Bostonské demonstrace se obešly bez zranění, policie ale zadržela 33 lidí

Demonstrace v Bostonu. Policie zadržela 33 osob (zdroj: ČT24)

Lidé po celé Americe včera demonstrovali proti nacionalismu a pravicovému extremismu. Hlavní protesty zažil Boston. Desetitisíce lidí se tam sešly, aby odpověděli na pochod pravicových aktivistů. Zároveň se konala akce na podporu svobody slova, kterou uspořádali příznivci extrémní pravice. Policie v obavách z vypuknutí násilností nasadila do akce přes pět set mužů. Demonstrace se obešly bez zranění, policie ale zadržela 33 lidí.

Vedle protestu proti pravicovému extremismu se měl konat i pochod za svobodu slova, jehož organizátoři se sice předem od bělošského nacionalismu distancovali, na pochod však podle agentury Reuters pozvali několik krajně pravicových řečníků. Existovaly proto obavy, že by se mohlo jednat o akci podobnou demonstraci bělošských rasistů ve Virginii z minulého víkendu, jež přerostla v násilnosti, při nichž zahynul jeden člověk.

Bostonská koalice za svobodu slova, na jejíž shromáždění nakonec přišlo podle agentury Reuters jen několik desítek lidí, však akci předčasně rozpustila. Jejich řečníky nebylo slyšet kvůli volání tisíců jejich oponentů.

Odpůrců rasismu a neonacismu vyšlo do bostonských ulic podle místní policie až 40 tisíc. Ve městě označovaném za kolébku americké svobody není pro extremistické projevy místo –takový vzkaz v sobotu zazněl přímo z bostonské radnice.

Policisté, poučeni z Virginie, na všech shromážděních zakázali ostré předměty včetně tyčí s prapory, aby nemohly být použity jako útočná zbraň, jak tomu bylo v některých případech v Charlottesvillu. V poutech nakonec skončilo 33 lidí – převážně ti z radikálního jádra demonstrantů.

„Většina z nich útočila přímo na policisty nebo nedbala našich bezpečnostních pokynů. Nikdo nebyl zraněn. Nikdo nepřišel o život. A žádné výrazné škody na městském nebo soukromém majetku nevznikly,“ uvedl bostonský policejní komisař William Evans.

Protesty v Bostonu
Zdroj: Stephanie Keith/Reuters

V klidu proběhlo třeba i setkání jednoho konzervativního aktivisty s názorovými odpůrci. Na triku nesl slova „Stop bílé genocidě“. Po chvíli ho z davu vyvedl policista. „Tento pán jen využíval práva vyplývajícího z prvního dodatku, činil tak v poklidu. Naopak ostatní zase využívali svého práva na svobodu slova. Kvůli opatrnosti a bezpečnosti jsem se chtěl ujistit, že obě strany se navzájem respektují,“ podotkl velitel bostonské policie William Gross.

Protesty v Atlantě i Dallasu

Demonstrace proti rasismu se v sobotu konala také v Atlantě, kde se dav vydal na pochod do centra města k domu zesnulého černošského duchovního a aktivisty Martina Luthera Kinga, či například ve městě Laguna Beach v Kalifornii.

V texaském Dallasu zase museli policisté zasahovat proti stovkám demonstrantů na místním hřbitově, kde se znepřátelené skupiny střetly ve sporu o odstranění konfederačního pomníku. Lidé na obou stranách měli u sebe zbraně. Na shromáždění proti rasismu se předtím ve městě sešlo asi 2300 lidí a požadovali svržení soch připomínajících Konfederaci.

Odpůrci pomníků konfederačních států, které bojovaly v americké občanské válce v letech 1861 až 1865 za zachování otroctví, je vnímají jako symboly rasismu. Ti, kdo si přejí zachování těchto pomníků, uvádějí, že ctí americkou historii. Prezident Donald Trump se nechal slyšet, že ničením symbolů konfederace se pošlapává historie země.