Otřesy v Číně zranily další desítky lidí, přibývá obětí z řad turistů

Úterní zemětřesení na jihozápadě Číny si vyžádalo nejméně 19 mrtvých a 247 zraněných. Mezi oběťmi je i šest turistů. V noci navíc postihly severozápad země další silné otřesy, při nichž utrpělo zranění 32 osob. Během středy bylo z postižené oblasti evakuováno téměř 60 000 lidí, půlka z nich byli turisté.

Série zemětřesení, která začala nejsilnějším otřesem o síle 6,5 stupně v úterý večer, zasáhla provincii S'-čchuan. Otřesy poškodily horské silnice, způsobily sesuvy půdy a poškodily domy a další budovy, z nichž obyvatelé i turisté prchali v panice na volná prostranství.

V noci na středu Čínu zasáhlo další silné zemětřesení, podle americké geologické služby USGS otřesy o síle 6,3 stupně postihly severozápadní část země nedaleko půlmilionového města I-ning v provincii Sin-ťiang, nedaleko hranic s Kazachstánem. Tato venkovská oblast je ale podle čínských médií velmi řídce osídlená a v okruhu pěti kilometrů od epicentra žádní lidé nežijí.

Následky zemětřesení v provincii S'-čchuan
Zdroj: Reuters

Fotografie z provincie S'-čchuan zveřejněné na sociálních sítích a ve státních médiích ukazují auta a autobusy zřícené do strží nebo rozdrcené obrovskými balvany, které se při zemětřesení uvolnily z okolních kopců. Letecké záběry, které získala tisková agentura Nová Čína, odhalily mohutné rýhy v malebně zeleném porostu, jež způsobily sesuvy půdy. Ty do vzduchu vyslaly hustá mračna prachu.

Prezident Si Ťin-pching volá po okamžité záchranné akci, aby se lidé dostali včas z trosek. Do oblasti zamířili hasiči i vojáci. „Lidé si netroufali vzít s sebou peníze ani oblečení – všichni jsme rovnou běželi ven,“ řekl AFP jeden z místních obyvatel. Na fotografiích je vidět řada zničených budov i hotelů v oblasti.

Evakuovaní Číňané
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

V oblasti se nacházely desetitisíce turistů

Asi 31 500 turistů bylo z místa zemětřesení turistickými autobusy a soukromými auty přepraveno do bezpečí, což způsobilo četné zácpy. Mezi zraněnými je jeden Francouz a jedna Kanaďanka, informovala agentura Nová Čína. Místní úřady odhadují, že v hotelích lemujících rezervaci Ťiou-čaj-kou se v době katastrofy nacházelo 38 tisíc turistů.

Zemětřesení vyřadilo z provozu elektrické a telefonní sítě, což ztěžovalo lokalizaci a evakuaci lidí. Podle čínské státní televize byly dodávky elektřiny v postižené oblasti z valné části obnoveny a na záchranných pracích se podílí i armáda.

  • Čínské úřady na základě sčítání obyvatelstva z roku 2010 odhadují, že zemětřesení si mohlo vyžádat až stovku mrtvých a tisíce zraněných a poničit 130 tisíc domů. 
  • V provincii S'-čchuan dochází k zemětřesením často. V květnu roku 2008 zemřelo při podobné katastrofě 70 tisíc lidí.