Čínské úřady drží v izolaci vdovu nobelisty Liou Siao-poa, tvrdí její právník

Čínské úřady drží básnířku Liou Sia, která je vdovou po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy zeny za mír Liou Siao-poovi, v izolaci na neznámém místě. Oznámil to její americký právník Jared Genser, napsal zpravodajský server BBC. Přátelé rodiny s ní podle něj nejsou v kontaktu od červnové disidentovy smrti.

„Požaduji, aby čínské úřady okamžitě poskytly důkazy o tom, že je Liou Sia naživu a umožnily jí neomezený přístup k její rodině, přátelům, advokátovi a mezinárodnímu společenství,“ cituje server Gensera.

Nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa podlehl v červnu rakovině jater. Jeho tělo bylo zpopelněno a následně vhozeno do moře. Podle Gensera od jeho pohřbu není známo, kde se nachází vdova. Byla sice vidět na záběrech z pohřbu, ale nehovořila s novináři a objevila se jen v doprovodu příbuzných.

„Jsme velmi znepokojeni. Na fotografiích jsme viděli, jak je (Liou Sia) slabá a otřesená. Vypadala jako nejsmutnější člověk na světě. Kdybych měl možnost se s ní setkat, chtěl bych ji potěšit,“ uvedl už v polovině července disident a Liouův přítel Chu Ťia.

Básnířka Liou Sia se sice neangažuje politicky, ale přesto byla od roku 2010 pod dohledem úřadů. Země EU, Spojené státy i Austrálie již v minulosti vyzvaly Peking, aby nechal Liouovu ženu odjet. Čínské úřady však trvají na tom, že je Liou volná, avšak smutek ze smrti jejího manžela jí nedovolí setkat se s přáteli ani právníkem.