Ve Španělsku má vzniknout evropský unikát: důl na vzácné zeminy. Proti jsou však pěstitelé oliv

Zemědělci ve Španělsku protestují proti dolu v oblasti olivových hájů (zdroj: ČT24)

Španělští zemědělci zřejmě zabrání vzniku prvního evropského dolu na těžbu takzvaných vzácných zemin. Ty jsou nezbytné třeba při výrobě špičkové elektroniky a většina světa je závislá na dovozu z Číny. Mezinárodní společnost je teď chce začít dobývat právě na jihu Pyrenejského poloostrova. Pěstitelé oliv a vína ale protestují.

Těžba vzácných zemin je v Evropě velký experiment. Nacházejí se totiž v maximální hloubce pěti metrů. Důl tedy nemá být hluboký, zato velmi rozlehlý. „Je to důl o rozloze 300 hektarů v mimořádné oblasti, kde žijí rysi a kde se chovají iberští orli,“ poznamenal zemědělec Pablo Vivar Garrido, jehož rodina obdělává místní půdu desítky let.

Do záchrany těchto zvířat investuje velké peníze Evropská unie, stejně jako do místního zemědělství. Jen loni získalo Garridovo družstvo skoro čtvrt milionu eur na nákup nového stroje. Důl by podle něj znamenal i konec produktů s chráněnou ochrannou známkou, mezi něž patří třeba místní olivový olej.

Továrna
Zdroj: ČT24

Továrna na zpracování zeminy má vyrůst na místě olivového háje. Důlní společnost slibuje, že po vytěžení vrátí krajinu do původního stavu. Představa, že olivové háje se jen dočasně přesadí, a po letech těžby znovu bez újmy zakoření v chemicky ošetřené půdě, je ovšem pro zemědělce absurdní.

„Troufli si to říct před 200 zemědělci. Lidi se tam chytali za hlavu. Tohle není možné!,“ konstatovala pěstitelka oliv Raquel Lópezová. „Je to oblast, kde žije málo obyvatel, která se vylidňuje a stárne. Mysleli si, že tady nenarazí na žádný odpor. Zmýlili se,“ uvedl vedoucí platformy „Ano živé půdě“ Luis Manuel Ginés.

Odpor vůči projektu je tak silný, že ti, kdo s projektem souhlasí, už se podle starosty Leóna Fernándeze Martíneze raději neprojevují. On sám považoval nejdřív důl za dobrý nápad, protože v něm viděl možnost nových pracovních míst. Nyní už ale mluví jinak. „Pokud moje obec důl nechce, tak ho samozřejmě taky nechci,“ prohlásil.

Důlní společnost s médii nekomunikuje a stejně jako zemědělci v současné době čeká, jak rozhodne regionální vláda. Verdikt má padnout až na podzim.