Venezuela před volbami zakázala demonstrace a hrozí vězením. Opozice pochod neodvolá

Venezuela zakázala všechny demonstrace, které by mohly narušit či ovlivnit nedělní volby do nového Ústavodárného shromáždění; za porušení zákazu hrozí až deset let vězení. Podle BBC to oznámil ministr vnitra Néstor Reverol. OSN postup režimu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura kritizovala a vedení země vyzvala, aby umožnilo občanům poklidně vyslovit nesouhlas a aby se každý mohl ve volbách svobodně vyjádřit.

„Národní mítinky a demonstrace, shromáždění lidí a jakékoli jiné podobné akce, které mohou narušit či ohrozit řádný průběh volebního procesu, jsou v celé zemi zakázány,“ řekl Reverol v televizním projevu. Dodal, že v ulicích budou v souvislosti s hlasováním zpřísněna bezpečnostní opatření a že po celé zemi bude vytvořeno 96 míst, která budou porušení zákazu a s tím související činy řešit.

Zákaz demonstrací platí od dneška do úterý, nicméně opozice oznámila, že páteční velký protestní pochod v Caracasu přesto uskuteční. Opoziční politici na Twitteru burcují obyvatele, aby se nenechali zastrašit a aby se zákazu demonstrací postavili.

Opozice se snaží zabránit vzniku nového zákonodárného orgánu. V současném parlamentu má vládní socialistická strana menšinu a Ústavodárné shromáždění, které má po víkendu vzniknout, zřejmě ovládne. Opozice se obává, že Ústavodárné shromáždění současný parlament rozpustí a přepíše ústavu tak, že prezident Nicolás Maduro zůstane u moci a ještě více upevní svůj autoritářský způsob vlády.

Pět mrtvých během dvoudenní stávky ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Podmínky voleb stanovil prezidentský dekret a prezidentovi Madurovi nakloněná národní volební komise, v minulosti přitom zrod podobného orgánu schvalovalo referendum. Podle průzkumů se vznikem Ústavodárného shromádždění nesouhlasí až 80 procent obyvatel.

Ve Venezuele skončila dvoudenní stávka, kterou na protest proti nadcházejícím volbám do nového Ústavodárného shromáždění vyhlásila opozice. Akci provázely násilnosti a masové zatýkání. Zemřelo během ní pět lidí, celkový počet obětí při protivládních nepokojích už překročil stovku. Podle opozičních organizací se od března zvýšil počet politických vězňů v zemi ze zhruba stovky na téměř pětinásobek.

Američané evakuují diplomaty

Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek nařídilo rodinám zaměstnanců velvyslanectví v Caracasu opustit do konce týdne Venezuelu, z ambasády může dobrovolně odjet i zdejší personál. Zemí již řadu měsíců zmítá konflikt mezi opozicí a autoritářským prezidentem Nicolásem Madurem a v neděli zde začínají sporné volby do Ústavodárného shromáždění, které zřejmě bude doprovázet další vlna násilných střetů.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Zdroj: Reuters

Diplomaté, kteří v Caracasu zůstanou, mají mít omezenou možnost pohybu a ministerstvo zároveň vyzvalo Američany, aby vzhledem k hrozbě nepokojů a násilností do země vůbec necestovali. Nařízení má americké občany uchránit před agresivitou protivládních nepokojů. 

Už ve středu uvalily Spojené státy nové sankce proti třinácti současným či bývalým vysokým činitelům Madurova režimu. Na středečním zasedání Organizace amerických států (OAS) předložilo 13 zemí včetně USA, Argentiny, Brazílie, Kanady či Mexika prohlášení, v němž označují postup prosazovaný Madurem za konečnou demontáž demokratických institucí.