Na Kosu hodnotí škody na památkách. Neobyvatelné jsou čtyři desítky budov

Na Kosu hodnotí škody na památkách (zdroj: ČT24)

Úřady na řeckém Kosu po pátečním zemětřesení zatím za neobyvatelné označili jen 45 budov. Většinou se jedná o obytné domy. Kontroly ale ještě probíhají. Po víkendu se statici zaměřili na starobylé památky, kterých se otřesy dotkly nejvíc. Vzhledem k síle zemětřesení nejsou škody tak zásadní. Komise složená z předních odborníků posuzuje, jak je napravit.

Stejně silné zemětřesení, jako bylo to páteční, v roce 1933 nepřežil například kostel sv. Mikuláše z 19. století. Jeho obnovená verze je nyní poškozená, demolice ho ale nečeká. „Půjde to opravit, tentokrát ji nemusíme strhnout. Část zdi u oltáře se zřítila,“ uvedl kněz Vassilis Hlampanis.

Jindy zavřená naleziště jsou zpřístupněná

Pro ostrov jsou památky, které sahají až do antiky, vedle pláží pro turismus klíčové. Starosta slibuje obnovu co nejdřív. Úřady jako náhradu zpřístupnily jinak zavřená archeologická naleziště.

„Úřady dělají, co mohou. A nejdůležitější je, že Asklépion, známá nemocnice Hippokrata, je otevřená pro veřejnost od prvního dne,“ uvedl turistický průvodce Manolis Koulias.

Studna zničená zemětřesením
Zdroj: ČT24

Obnova čeká také mešitu, jejíž minaret se zřítil a pobořil studnu na náměstí. Zavřené je muzeum a preventivně i johanitský hrad, který chrání přístav. „Je to z bezpečnostních důvodů, chápeme to, ale jinak nás to nijak neomezuje v dovolené,“ říká český turista Petr Vodička.

Zemětřesení přežil i známý platan v centru hlavního města, pod kterým podle pověstí před dvěma a půl tisíci lety sedával místní rodák Hippokrates a vyučoval základy moderní medicíny.

Podle Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC) dosahovaly otřesy síly 6,7 stupně. Epicentrum zemětřesení se nacházelo ve vzdálenosti 12 kilometrů jižně od letoviska Bodrum. Ohnisko leželo v hloubce 10 kilometrů. Dva lidé zemřeli, zraněno bylo asi 120 lidí.

Zemětřesení zasáhlo i ostrov Rhodos a postiženo bylo i turecké letovisko Bodrum.

V oblasti jsou zemětřesení poměrně častá. Minulý měsíc pobřeží na západě Turecka a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody.

Seismolog: Kdyby zemětřesení vzniklo přímo pod ostrovem, jeho účinky by byly asi výraznější (zdroj: ČT24)