Útočník zranil ve švýcarském městě pět lidí motorovou pilou, o terorismus prý nešlo

Ve švýcarském Schaffhausenu došlo k útoku, který si vyžádal nejméně pět zraněných. Dva lidé jsou ve vážném stavu. Svědci mluví o útočníkovi s motorovou pilou, podle policie ale o terorismus nešlo. Případ zřejmě souvisí se sporem se zdravotní pojišťovnou, kde se útok stal. Pachatel je stále na útěku a do pátrání se zapojilo i Německo, neboť není vyloučeno, že se pokusí ze Švýcarska uprchnout.

Útok se stal dopoledne na pobočce zdravotní pojišťovny CSS. „Do nemocnice museli být převezeni dva naši zaměstnanci,“ uvedla mluvčí pojišťovny Christina Wettsteinová s tím, že oba se na klinice podrobili operaci. O dalších třech zraněných společnost nic neví, nevyloučila ale, že by to mohli být zákazníci.

Policie zveřejnila fotografii předpokládaného pachatele, kterým je 51letý Franz Wrousis. Muž s vyholenou hlavou zanedbaného zevnějšku je podle policie nebezpečný. Z místa činu zřejmě odjel bílým užitkovým vozem Volkswagen Caddy s registračními značkami kantonu Graubünden. Policie podle portálu Blick auto již patrně nalezla, kde se tak stalo, ale není známo.

O Wrousisovi policie uvedla, že ho okolí považovalo za podivína, neboť žil samotářsky v lesích. V minulosti měl dvakrát spor s policií kvůli přestupkům proti zákonu o zbraních.

Bezpečnostní jednotky na několik hodin uzavřely historické centrum města, úřady nařídily také evakuaci všech podniků a obchodů v okolí, své domovy museli opustit i místní obyvatelé.

Střed města je nyní opět volně přístupný, v ulicích města ale hlídkují policisté ozbrojení automatickými zbraněmi. Schaffhausen leží na severu Švýcarska poblíž německých hranic. Má zhruba 36 tisíc obyvatel.