Princ William a vévodkyně Kate v Německu. Návštěva ve stínu brexitu

Plná úsměvů, které mají za úkol zahnat frustraci z brexitu. Tak psala německá média o návštěvě britského prince Williama a vévodkyně Kate ještě předtím, než rodina následníka britského trůnu do Německa přijela. V zemi strávili tři dny, během kterých si kromě Berlína prohlédli také Heidelberg a Hamburk. Princ William označil vztah Spojeného království s Německem za důležitý s tím, že bude pokračovat navzdory brexitu.

Pro prince Williama byla cesta do Německa, kam se jeho rodina přesunula po dvou dnech v Polsku, návrat ke kořenům. Tento týden uplynulo sto let od chvíle, kdy se jeho prapraděd Jiří V. zřekl německých titulů a přejmenoval svou dynastii z Koburků na Windsory. Bylo to na vrcholu první světové války, kdy proti Britům stál jeho bratranec a poslední německý císař Vilém II.

O světových válkách se během návštěvy Williama nemluvilo, spletitou rodinnou historii přebila současnost. „Na vztahu Spojeného království a Německa opravdu záleží. Je to výsledek dlouholeté a těsné spolupráce a bude pokračovat i přes rozhodnutí Británie opustit EU,“ uvedl následník britského trůnu.

Na každém kroku bylo vidět, že Londýn do Německa vyslal své nejúčinnější zbraně pro boj s veřejným míněním: Němci královskému páru přichystali vřelé přijetí. Němečtí politici si pořídili fotky do předvolebních alb, Kate a William absolvovali tradiční mix charity a tradic.

Přes všechny úsměvy to ve vztazích obou zemí skřípe. Po referendu o Brexitu klesl počet Němců, pro které je Británie spolehlivý partner, a premiérka Theresa Mayová je mezi nimi méně oblíbená než ruský prezident Vladimir Putin.

Události: Princ William a vévodkyně Kate na návštěvě Německa (zdroj: ČT24)