Žena, která tvrdí, že je dcerou Dalího, uspěla. Španělsko exhumovalo malířovy ostatky

Španělsko exhumovalo jednoho z nejslavnějších umělců dvacátého století Salvadora Dalího. Téměř třicet let po malířově smrti o tom rozhodl soud na základě žádosti jednašedesátileté Pilar Abelové. Ta tvrdí, že slavný surrealista je její otec. Prokázat to má DNA odebraná z jeho ostatků. Nadace Salvadora Dalího s odvoláním proti rozhodnutí soudu neuspěla.

Hrob Salvadora Dalího
Zdroj: Marek Penc

Operace se uskutečnila pod rouškou tmy, médiím byl na místo zapovězen vstup, nad budovou byly rozvinuty plachty, aby z výšky nemohly špehovat drony. Vyzvednutí ostatků se účastnilo pouze patnáct osob, které u sebe nesměly mít ani telefony, ani fotoaparáty.

Z ostatků byly odebrány holenní kosti, nehty a zuby, test DNA se uskuteční v Madridu. Poté budou odebrané vzorky vráceny k ostatkům, aby se zachovala jejich celistvost, informoval předseda Dalího nadace. Ten exhumaci pokládá za „zcela nepřijatelnou“ a nároky Abelové za „nepodložené“.

Madridský soud nařídil exhumaci v červnu, správa Dalího muzea, kde jsou ostatky malíře uloženy, se ale proti tomuto rozhodnutí odvolala.

Muzeum Salvadora Dalího ve Figueres
Zdroj: Irena Dolejší

Podle španělského soudu je exhumace Dalího pro test otcovství nezbytná, protože na jeho osobních předmětech po něm nejsou žádné biologické pozůstatky. Španělka Abelová vzorek svých slin k testu poskytla v úterý. 

Abelová se chce svého původu dobrat již delší dobu, poprvé o test otcovství požádala v roce 2015. Tvrdí, že její matka měla s malířem utajovaný poměr v půlce padesátých let, když pracovala jako služebná pro rodinu, která trávila léta ve městečku Cadaqués na katalánském pobřeží. Dům tam měli i Salvador Dalí s manželkou Galou.

Dům Salvadora Dalího v Cadaqués (Port Lligat)
Zdroj: Marek Penc

Tvrdí, že se její matka provdala už jako těhotná za jiného muže a porodila pak Pilar. O tom, kdo je její pravý otec, jí poprvé prý řekla babička a matka to později potvrdila. 

Dalí si vzal za ženu bývalou manželku francouzského básníka Paula Éluarda Galu, s níž neměl děti. Zemřel v roce 1989 ve věku 84 let. 

Události: Abelová se dozví, zda je dcerou Dalího (zdroj: ČT24)

Abelová, která se živí jako vykladačka tarotových karet, by v případě pozitivního výsledku zdědila stovky milionů eur za obrazy, které byly po Dalího smrti věnovány španělskému státu. Surrealistický malíř zemřel bez dědice. Definitivně jasno by mělo být 18. září, kdy soud vynese konečný verdikt.