Slovensko hlásí archeologický nález desetiletí. Objevili ho pod budoucím obchvatem Bratislavy

Archeologický nález pod budoucím obchvatem Bratislavy (zdroj: ČT24)

Slovensko oznámilo vzácný archeologický nález. Mezinárodní tým našel při výzkumu míst, kudy má vést obchvat Bratislavy, pozůstatky osídlení z druhého a pohřebiště z osmého století našeho letopočtu. Před veřejností objevy po celou dobu prací tajili, obávali se vandalů a poškození naleziště.

Archeologové našli ostatky jezdce a jeho koně - blízcí si byli za života a zůstat to tak mělo i po smrti. Jde o nález z doby Avarů, kteří v osmém století pohřbívali v celém postroji vždy po levici jejich pána výhradně hřebce.

„Šlo určitě i o materiální bohatství, kterým rodina demonstruje před komunitou těch, kteří zůstali naživu, že tak uctí svého předka a že na to jednoduše mají,“ vysvětlil archeolog Andrej Žitňan ze společnosti Via Magna.

Dokládá to i pozlacená ozdoba koňské ohlávky. „Vidíme tu motiv, který je typický pro nomádská etnika, jsou to čtyři hlavičky gryfů a jedna hlavička koně. Gryfové byli fantastická zvířata, která měla těla lvů a hlavy orlů,“ dodal Žitňan. Lidé v místě žili a pochovávali své blízké v období míru. Ani v jednom hrobě se nenašly zbraně. Přesto se umíralo i v raném věku.

„Tento jedinec je mladý, to můžeme právě pěkně vidět i na jeho chrupu. Je tam jen takové velmi mírné opotřebování, obroušení skloviny. Pro současnou populaci je takovéto obroušení skloviny zřídkavé,“ potvrdila antropoložka Michaela Dörnhöferová z Univerzity Komenského v Bratislavě. Na rozdíl od častých kazů, těmi kvůli složení stravy a nedostatku cukru Avaři netrpěli.

Místo desítek hrobů jich našli pět stovek

Archeologové na nalezišti pracují od března. Nejdřív očekávali, že tu najdou jen několik desítek hrobů, na konci výzkumu se ale jejich počet vyšplhal až k pětistovce. Při jejich odhalování narazili na ještě starší osídlení, a sice příbytky germánských kmenů z druhého století.

Vidět jsou třeba jámy na kůly, které je podpíraly, a zachovala se i jedna pec. V místě nálezu je třeba hospodářské stavení, které se nacházelo v blízkosti dvou germánských chat, v nichž se přímo žilo, dodal archeolog Lukáš Bártl ze společnosti Labrys.

Výzkum v místě končí, vědce teď vystřídají stroje, které se pustí do stavby obchvatu města. Nálezy poputují do slovenského národního muzea. Ten vůbec nejvzácnější – karolinský denár z konce osmého století – už tam je. Podobných se na světě dochovalo jen patnáct.