V uprchlickém táboře v Libanonu propukl požár. Vyžádal si jednu oběť

Jeden člověk zahynul při požáru, který v neděli propukl v táboře se syrskými uprchlíky v libanonském údolí Bikáa. Agentura Reuters o tom napsala s odkazem na libanonskou televizi. Příčina požáru se zatím vyšetřuje, údajně ho ale mohl způsobit kuchyňský vařič.

Libanonská televize původně informovala o třech mrtvých. Představitel Červeného kříže řekl agentuře AFP, že zraněných je celkem šest a evakuovaných asi sedm set.

Uprchlické zařízení se nachází asi hodinu cesty od libanonského hlavního města Bejrútu a žije v něm asi sto rodin. Ze záběrů libanonské televizní stanice MTV bylo vidět, jak z uprchlického tábora šlehají plameny a stoupá dým, na záběru byla zaznamenána nejméně jedna exploze.

„Začali jsme zkoumat, kolik bylo zničeno stanů. Hned jak to budeme vědět, poskytneme potřebným rodinám pomoc,“ řekla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Dana Sleimanová. „Zřejmě požár způsobil kuchyňský vařič,“ dodala s tím, že na potvrzení této informace úřad stále čeká.

Před válkou v Sýrii uteklo do zahraničí přes pět milionů lidí, z toho více než milion syrských uprchlíků je právě v Libanonu. Mnoho z nich žije v provizorních obydlích po celé zemi. Libanonská vláda uvádí, že Libanon ve skutečnosti poskytuje útočiště až 1,5 milionu syrských uprchlíků.