Expremiéra Izraele Olmerta zřejmě za několik dní pustí z vězení

Bývalému předsedovi izraelské vlády Ehudu Olmertovi soud zkrátil trest o třetinu. Kvůli korupci si někdejší politik v současnosti odpykává trest v délce 27 měsíců. Propuštěn by mohl být už v neděli.

Olmert je ve vězení od loňského února – je přitom první osobou v podobně vlivné pozici, kterou v Izraeli odsoudili k odnětí svobody.

Minulý týden byl krátce převezen do nemocnice poté, co si stěžoval na bolest hrudi. Podezření na vážnější problémy se ale nepotvrdily, proto se vzápětí do věznice vrátil.

Premiérem se stal v roce 2006, o tři roky později ale rezignoval kvůli policejnímu vyšetřování. V rozsáhlé kauze byl obviněn, že vzal úplatek za podporu jednoho kontroverzního stavebního projektu. Politik veškerá obvinění popíral.

Ehud Olmert
Zdroj: ČT24/ISIFA

V kauze zvané v Izraeli Holyland bylo souzeno 13 osob, z nichž deset soud uznal vinnými 31. března. „Jednalo se o velmi rozšířenou korupci, do které byli zapojeni nejen politici, ale například také vrchní architekt města Jeruzaléma,“ dodala analytička Pražského institutu bezpečnostních studií Irena Kalhousová.

Holyland se považuje za největší úplatkářskou kauzu v historii Izraele. K nejdelšímu vězení – k sedmi letům – odsoudili hlavního inženýra stavby Uriho Šitrita. Majitel luxusního bytového komplexu Hillel Cherney dostal 3,5 roku vězení.

Rezidenční komplex Holyland v Jeruzalémě
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Kvůli dvěma obviněním z korupce opustil Olmert v roce 2009 post předsedy vlády, který zastával tři roky. Jeho odstoupení uvolnilo místo pravicové vládě Benjamina Netanjahua, která však už dále nepokračovala v Olmertově mírové politice s Palestinci.

Už v minulosti byl odsouzen k osmi měsícům vězení za přijetí úplatku od amerického podnikatele Morrise Talanského. Úplatky měl Olmert přijímat v letech 1993 až 2006. Americký podnikatel Talansky mu údajně v obálkách během 15 let předal několik set tisíc dolarů.