KLDR odsoudila bývalou jihokorejskou prezidentku k smrti

Bývalé jihokorejské prezidentce Pak Kun-hje a někdejšímu šéfovi jihokorejské tajné služby uložil severokorejský režim trest smrti. Důvodem je údajné plánování likvidace vůdce KLDR Kim Čong-una. Pak Kun-hje i šéf špionů mají podle severokorejských médií „zemřít jako mizerní psi“.

Oficiální severokorejská agentura KCNA informovala, že Pak Kun-hje během své prezidentské funkce schválila plán jihokorejských tajných služeb na zavraždění Kim Čong-una. Za to jí nyní tribunál v Pchjongjangu udělil trest smrti.

„Prohlašujeme, že budeme doma i v zahraničí uplatňovat trest smrti pro zrádkyni Pak Kun-hje,“ uvedla dále KCNA. Stejný osud má potkat i někdejšího šéfa jihokorejských špionů I Pjong-ha.

Oba dva by podle výhružky Pchjongjangu mohli „od nynějška kdykoliv zemřít smrtí bídných psů… kdekoliv a jakýmkoliv způsobem“.

Severní Korea zároveň vyzvala Soul, aby oba odsouzené vydal. Pokud žádosti nevyhoví, bude to mít dopad na budoucí vztahy obou zemí, pohrozil komunistický režim.

Kim Čong-un
Zdroj: Reuters/KCNA

KCNA neuvedla, odkud Severní Korea ví o plánu na Kimovu likvidaci. Agentura Reuters nicméně připomíná, že japonské noviny tento týden zveřejnily informaci, že Pak Kun-hje v roce 2015 schválila plán svržení severokorejského režimu. Noviny se odvolávaly na anonymní zdroj.

Jihokorejská zpravodajská služba prohlásila, že informace o plánu likvidace Kim Čong-una nejsou ničím podložené a jakákoliv obvinění Severu bezpředmětná. „Je nepřijatelné, že Sever otevřeně ohrožuje životy našich občanů,“ uvedla služba.

V květnu severokorejské ministerstvo státní bezpečnosti oznámilo, že zmařilo plán tajných služeb USA a Jižní Koreje na likvidaci Kim Čong-una.

obrázek
Zdroj: ČT24

V únoru byl v Malajsii zabit pomocí nervového plynu Kim Čong-nam, nevlastní bratr severokorejského vůdce, který se vůči režimu v Pchjongjangu v minulosti vyjadřoval kriticky. Z činu, při kterém byl v letištní hale použit bojový plyn VX, jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

Jak upozornila agentura AFP, Pchjongjang má bohaté zkušenosti s likvidací svých protivníků a nepohodlných lidí v zahraničí. V roce 1983 zaútočili Severokorejci během státní návštěvy jihokorejského prezidenta Čon Tu-hwana v barmském hlavním městě Rangúnu. Zemřelo 21 lidí, včetně čtyř jihokorejských ministrů.

Už v roce 1968 se severokorejské komando pokusilo přímo v Soulu zavraždit tehdejšího prezidenta Pak Čong-huio. Na zdech prezidentského sídla jsou dodnes stopy po kulkách.