Opera v Sydney pravidelně ožije díky animaci z domorodé kultury

Jedna z nejikoničtějších staveb světa se dočkala novinky. Každý večer za soumraku se stane promítacím plátnem pro příběhy z australské historie. Pravidelná videoprojekce je inspirována kulturou domorodých Australanů – velký úspěch slavila na nedávno proběhlé přehlídce světla Vivid Festival v Sydney.

Na východních stěnách opery v Sydney se začne promítat od středečního večera. Sedmiminutová projekce má název Badu Gili, v jazyce domorodých kmenů „vodní světlo“.

„Badu Gili využívá spojení tradičních uměleckých děl s novými médii. Oslavuje tak domorodé příběhy o sezónním koloběhu v přírodě,“ uvádí programová ředitelka sydneyské opery Rhoda Robertsová.

Animace spojuje díla pěti renomovaných umělců z Austrálie. Jejich vnímání kulturního dědictví kontinentu se tak stane světelnou dominantou večerního Sydney.

Projekce vyvolala velký zájem na nedávném festivalu, kdy světelné projekce a instalace obohatily různé lokality města. Právě nezaměnitelné vnější kulisy opery se staly hlavním tahákem hned několika projektů.

Světelné projekce z proběhlé přehlídky Vivid Festival: