Trump se cítí po Comeyho výpovědi „naprosto očištěn“, sám chce mluvit pod přísahou

Trump obvinil Comeyho ze lži (zdroj: ČT24)

Výpověď bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho před senátním výborem skončila ve čtvrtek podle prezidenta Donalda Trumpa jeho „naprostým a úplným očištěním“, sdělil prezident v první reakci na Comeyho svědectví o vyšetřování údajných kontaktů Trumpova volebního týmu s Ruskem. Nevyloučil zároveň existenci nahrávek jeho rozhovoru s Comeym a uvedl, že je připraven sám hovořit pod přísahou.

Comey během výpovědi obvinil Trumpa, že ho zbavil funkce ve snaze zablokovat vyšetřování ruské aféry, a řekl, že Bílý dům šíří ohledně celé aféry „otevřené lži“. Konstatoval zároveň, že Moskva se nade vší pochybnost snažila americké prezidentské volby ovlivnit.

„Navzdory tolika falešným prohlášením a lžím, naprosté a úplné očištění,“ napsal prezident na své oblíbené sociální síti. Narážel tím pravděpodobně na Comeyho prohlášení, v němž potvrdil informaci předanou již dříve Trumpovi, že v kauze ruského vměšování není on sám vyšetřován.

Porušil Comey zákon, když dal tisku své poznámky? Trump podá stížnost

Prezident zároveň Comeyho obvinil z úniku informací. Komentoval tím čtvrteční přiznání bývalého šéfa FBI, že předal tisku písemný záznam své debaty s Trumpem v Bílém domě. Prezident v ní Comeyho žádal, aby zastavil vyšetřování bezpečnostního poradce Michaela Flynna zapleteného do ruského skandálu.

„Usoudil jsem, že je zapotřebí to dostat do veřejného prostoru. Požádal jsem přítele, aby obsah poznámek předal novináři. Udělal jsem to, abych urychlil jmenování zvláštního vyšetřovatele,“ přiznal Comey senátorům. Vyšetřovatel Robert Mueller byl později skutečně jmenován. 

Americká média Comeyho předání informací listu The New York Times živě komentují, ale neshodují se v názoru, zda se bývalý šéf FBI dopustil etického či dokonce trestněprávního prohřešku. 

Podle Trumpova právníka Marca Kasowitze jednostranně, tajně a neoprávněně vyzradil tisku obsah soukromé rozmluvy s prezidentem. Kasowitz proto podá stížnost senátnímu výboru pro soudnictví a inspekci ministerstva spravedlnosti. 

Záznam slyšení Jamese Comeyho (zdroj: ČT24)

Vyšetřování se zřejmě nevyhne ani ministr Sessions

Další otevřenou otázkou je podle serveru Politico zmínka Jamese Comeyho o ministru spravedlnosti Jeffu Sessionsovi, který se vzdal podílu na vyšetřování ruské aféry s odkazem na možný střet zájmů. Aktivně se totiž během volební kampaně podílel na práci Trumpova volebního štábu, který je z kontaktů s Moskvou obviňován. Stýkal se rovněž s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, aniž to náležitě oznámil.

Jeff Sessions
Zdroj: Reuters

Comey řekl, že jsou mu známy důvody, proč se Sessions účasti na vyšetřování vzdal. Není však prý oprávněn o nich veřejně hovořit a navíc neví, zda ministr svůj slib neporušil. To podle AP naznačuje, že s chováním Sessionse, blízkého Trumpova spojence, mohou být spojeny ještě jiné, dosud neznámé nesrovnalosti.

Demokraté v Senátu dali už ve čtvrtek najevo, že objasnění této okolnosti je pro ně prioritou a budou se jí intenzivně zabývat. Mluvčí ministerstva spravedlnosti prohlásil, že za Sessionsovým rozhodnutím není nic jiného než jeho účast v Trumpově volebním štábu. „Není pochyb, že (Trump svou) moc zneužil,“ řekla šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. „Zda bránil průchodu spravedlnosti, to ukážou další fakta,“ dodala.

Trump přežil, vyhráno ale nemá

Comeyho veřejné vystoupení prezident Trump sice přežil, komentátoři se však většinou shodují, že jeho pověst utržila další šrámy. „Stín podezření ale na Bílý dům stále těžce dopadá,“ konstatovala agentura Reuters.

„Byl to strhující portrét Donalda Trumpa v přímém televizním přenosu, který nemá obdoby, pokud jde o možnost ohrozit prezidentský úřad,“ napsala v analýze agentura AP. „Comeyho vyjádření plné puntičkářských detailů je výzvou poslancům, veřejnosti i zvláštnímu vyšetřovateli, který nyní zkoumá možné vazby mezi volebním štábem Trumpa a Ruskem. Komu lze věřit? Bývalému vrcholnému policejnímu úředníkovi, který vypovídal pod přísahou, nebo prezidentovi proslulému překrucováním pravdy v záležitostech velkých i malých?“ ptá se agentura.

Řada demokratických poslanců je stále přesvědčena, že Trumpovo chování zakládá podezření z pokusu bránit výkonu spravedlnosti, což je federální zločin. „Právníci na takovém podezření budou dál pracovat. Hromadí se důkazy, že prezident reálně zneužil moc,“ řekl demokratický poslanec Ron Wyden, člen senátního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, který Comeyho vyslýchal.

Trump může v létě čelit dalším problémům, pokud se objeví nové úniky informací o údajném ruském vlivu, soudí Reuters. Bílý dům se přitom chce soustředit na klíčové úkoly volebního programu, zejména reformu daní a zdravotního pojištění.

Pro skalní Trumpovy stoupence je Comey jen dalším reprezentantem „žumpy“, kterou se prezident ve volební kampani zavázal vyčistit. Akční skupina Velká americká aliance vydala tento týden 400 000 dolarů (přes devět milionů korun) na útočnou reklamu proti Comeymu. Tvrdí v ní, že exšéf FBI nedostatečně dbal na ochranu Američanů před teroristy.

Podle průzkumu, který agentura Reuters uspořádala se společností Ipsos, schvaluje chování prezidenta 38 procent a nesouhlasí s ním 58 procent Američanů.