Policie v Novém Jižním Walesu získá rozsáhlejší pravomoci v boji proti teroristům

Australský posun ve strategii boje proti osamělým vlkům (zdroj: ČT24)

Policie v australském státě Nový Jižní Wales s velkou pravděpodobností získá ostrou munici v boji proti teroristům. Až návrh schválí parlament, s čímž se počítá, budou moct policisté při probíhající protiteroristické akci zastřelit podezřelého, i kdyby zrovna nikoho bezprostředně neohrožoval. Jde o posun ve strategii boje proti osamělým vlkům, který je v poslední době patrný nejen v Austrálii.

Nedávné výjevy z Melbourne: útočník ‒ podle policie terorista ‒ zajal rukojmí. Následovalo obléhání, vyčkávání. Policie útočníka zastřelila, až když se odhodlal k činu v podobě palby na policejní jednotky.

Podobnou bezmoc poznalo před dvěma a půl lety i největší australské město Sydney, které je metropolí státu Nový Jižní Wales. Právě jeho vedení teď sahá ke zpřísnění postupů. Tamní policii chce dát pravomoc zabít útočníka už v samém začátku vyhrocující se situace. Když ještě neteče krev a nejsou oběti z řad civilistů.

Možná jde o jedny z nejvýraznějších policejních pravomocí na světě. Z našeho hlediska ale v této oblasti nelze dělat kompromisy.
Gladys Berejiklianová
premiérka Nového Jižního Walesu

„Máte odstřelovače, který sedí 300 metrů daleko a sleduje to dalekohledem. V tom okamžiku musí mít jasno, že má právní způsobilost použít smrticí sílu,“ vysvětlil Mick Fuller, šéf policie Nového Jižního Walesu.

Memento z kavárny v Sydney

Přesně to se stalo při útoku v kavárně Lindt v Sydney v prosinci 2014. Útočník zajal rukojmí a držel je zde šestnáct hodin. Policejní komando se řídilo strategií pro vyjednávání s únosci. Zastřelilo teroristu tedy až ve chvíli, kdy už zabil jednoho z rukojmích. Parlament zřejmě zákon schválí. Zásah bude k dispozici okamžitě.