„Odporné,“ odsoudil Írán Trumpovu reakci na útoky v Teheránu

Írán označil reakci amerického prezidenta Donalda Trumpa na středeční krvavé útoky v Teheránu za odpornou. Trump uvedl, že se modlí za oběti. Zároveň ale podotkl, že státům, které podporují teroristické organizace, hrozí, že se samy stanou obětí zla. Íránská policie po útocích posílila hlídky v ulicích hlavního města i v místních stanicích metra.

Šéf Bílého domu ve středu uvedl, že se modlí za oběti středečních útoků na budovu parlamentu a mauzoleum zakladatele islámské republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního, k nimž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. 

Odborník na bezpečnost Emil Aslan k útokům v Íránu (zdroj: ČT24)

„Truchlíme a modlíme se za nevinné oběti teroristických útoků v Íránu a za íránský lid, který prochází takovým problematickým obdobím,“ napsal v prohlášení Trump.

Trump: Státům, které podporují terorismus, hrozí, že se stanou obětí zla

Americký prezident ale zároveň poznamenal, že i státům, které podporují teroristické organizace, hrozí, že se samy stanou obětí zla, jemuž pomáhají. Teherán opakovaně čelí nařčením, že podporuje šíitská radikální hnutí v regionu. Islámský stát se hlásí k sunnitské větvi islámu.

Íránský ministr zahraničních věcí Mohammad Džavád Zaríf v reakci na svém twitterovém účtu napsal: „Odporné prohlášení Bílého domu… Íránský lid odmítá takováto tvrzení Spojených států o přátelství.“

Bilance atentátů vzrostla na 17 mrtvých, přes 40 lidí bylo zraněno. Není ale jasné, zda jsou do tohoto počtu zahrnuti i atentátníci.

Útočníci bojovali v řadách Islámského státu

Podle íránského ministerstva pro tajné služby pět útočníků v minulosti odjelo z Íránu a bojovali v iráckém Mosulu a syrském Rakká v řadách radikální skupiny Islámský stát.

Loni v srpnu se prý do Íránu vrátili a začali plánovat útoky na posvátná místa v zemi. Když úřady rozbily jejich buňku, uprchli, dodalo ministerstvo. Íránské úřady uvedly, že všichni útočníci byli íránští státní příslušníci a že všichni byli při útocích zabiti.

Šíitský Írán je do konfliktů v Sýrii a v Iráku zapojen na straně místních vlád a jeho představitelé pravidelně upozorňují na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle. Podle agentury Reuters byl středeční útok prvním, ke kterému se v Íránu přihlásil IS.