V areálu amerického velvyslanectví v Kyjevě explodovala trhavina, nikdo se nezranil

Velvyslanectví Spojených států v Kyjevě se v noci na čtvrtek stalo terčem pumového útoku. Podle policie exploze trhaviny, kterou neznámý útočník hodil přes plot do areálu ambasády, nikoho nezranila.

K explozi došlo podle policie ve čtvrtek krátce po půlnoci a útok je vyšetřován jako terorismus, uvedla kyjevská policie. Americká ambasáda v prohlášení takové hodnocení odmítla. „V této chvíli tento incident za teroristický čin nepovažujeme,“ napsalo velvyslanectví na Facebooku.

Do areálu velvyslanectví prý dopadlo „nevelké zápalné zařízení“, které nezpůsobilo zranění osob ani žádné hmotné škody, uvedla diplomatická mise USA.

Policie se o výbuchu ve čtvrti Ševčenkovsky dozvěděla pět minut po půlnoci. O pachateli, který zřejmě z místa uprchl, nezveřejnila žádné informace s tím, že „zkoumá okruh podezřelých“. K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil.

V Kyjevě v důsledku vleklého konfliktu na východě země panuje dlouhodobě napjatá atmosféra, ale útok proti zahraniční diplomatické misi je výjimečný. Při srážkách mezi armádou a proruskými separatisty v Donbasu zahynulo od jara 2014 přes 10 000 lidí.