Arabské státy začaly vůči Kataru jednat i díky mně, naznačil Trump

Americký prezident Donald Trump považuje diplomatickou aféru kolem Kataru za důsledek své nedávné návštěvy Rijádu. Na tamním summitu arabských a muslimských zemí tehdy vyzval k tvrdšímu postupu proti financování terorismu. Právě Saúdská Arábie a další státy uťaly diplomatické styky s Katarem – kvůli údajné podpoře terorismu.

„Během mé nedávné cesty na Blízký východ jsem prohlásil, že už nelze dál podporovat radikální ideologie. Lídři ukázali na Katar – podívejte!“ napsal Trump na Twitteru.

Takové vyjádření může vyvolat napětí hlavně kvůli faktu, že Katar je hostitelem jedné z největších amerických základen v regionu a také spojencem v boji proti ISIS. 

Americké ministerstvo obrany záhy po Trumpově komentáři poděkovalo Kataru za jeho závazky vůči regionální bezpečnosti a za podporu americké základně v zemi. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že Katar sice učinil velký pokrok v potírání financování teroristických skupin, ale že má před sebou ještě hodně práce.

„Je skvělé vidět, že návštěva Saúdské Arábie a (summitu) 50 (muslimských) zemí začíná přinášet ovoce. Jejich představitelé řekli, že zaujmou tvrdší přístup k financování extremismu, vše ukazuje na Katar. Možná je to začátek konce hororu jménem terorismus,“ taktéž napsal Trump.

Bílý dům uvedl, že USA jednají se všemi účastníky katarského sporu, aby záležitost pomohly vyřešit. „USA chtějí, aby se spor urovnal a vyřešil a aby zároveň byly dodrženy zásady, které prezident vytyčil v rámci boje proti financování terorismu a extremismu,“ řekl Trumpův mluvčí Sean Spicer.

Trump sliboval Kataru armádní obchody

Trump se během květnové návštěvy Rijádu sešel i s katarským emírem šajchem Tamimem bin Hamadem bin Chalífou Sáním a tehdy podle agentur vzájemné vztahy hodnotil jako „extrémně dobré“. S emírem při setkání hovořil o dalším rozvinutí hospodářské a bezpečnostní spolupráce.

„Jednou z věcí, o které jsme mluvili, je prodej spousty krásného vojenského vybavení, protože nikdo jiný to nedělá jako Spojené státy,“ citoval portál The Hill Trumpovo prohlášení po schůzce s emírem. „A pro nás to znamená práci a na rovinu také větší bezpečnost u nás doma,“ dodal.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis na otázku novinářů, zda Katar podporuje teroristy, odmítl odpovědět. „Nejsem ta správná osoba, které byste se měli ptát. Považuji je (Katařany) za hostitele naší velmi důležité základny Al-Udajd,“ dodal.

Na základně Al-Udajd působí tisíce amerických vojáků
Zdroj: Reuters

Na základně v Kataru působí 10 tisíc amerických vojáků. Spojené státy ji využívají k náletům na pozice islámských radikálů v oblasti. Již v pondělí američtí ministři zahraničí a obrany Rex Tillerson a James Mattis prohlásili, že diplomatická krize v regionu neovlivní boj proti terorismu.

Celá aféra ale může mít silné obchodní dopady. Třistatisícový národ je největším světovým vývozcem zkapalněného plynu a důležitým dodavatelem energie do Evropy i Asie.

Ministr obrany James Mattis navštívil základnu Al- Udajd v dubnu
Zdroj: Reuters

Nyní se však stal terčem blokády jeho nejbližších sousedů. Zpřetrhání vazeb se týká leteckých i námořních spojů. Státy navíc chtějí tlačit i na ostatní země, aby vzdušný koridor nad Katarem vůbec nevyužívaly. Saúdská Arábie se rozhodla uzavřít i lokální pobočku známé katarské televize Al-Džazíra.

S Katarem mají Saúdové dlouhodobé spory

Tři sunnitské země – kromě Saúdů také Bahrajn a Spojené arabské emiráty – spolu s Egyptem obviňují Katar z podpory terorismu a „destabilizace regionu“. Mimo jiné zdůrazňují vazby kataru na šíitský Írán. Ke stejnému kroku se rozhodly také Jemen, Libye a Maledivy.

Arabista Petr Pelikán: Jde o souboj ideologií (zdroj: ČT24)

Zmíněná trojice států Perského zálivu už zakázala svým občanům do Kataru cestovat. Katarci naopak dostali 14denní lhůtu na opuštění těchto zemí.

Katar – který má suchozemské hranice pouze se Saúdskou Arábií – obvinění odmítl a označil za neopodstatněné.

Katarští emírové už delší dobu prosazují razantní změny ve své diplomacii, proti čemuž Saúdská Arábie protestovala. I když Katar připouští podporu islámských hnutí, jako je Muslimské bratrstvo nebo Hamás, jakoukoliv spojitost s terorismem ostře odmítá.

Bývalý britský protektorát Katar je nejbohatší stát světa díky zásobám ropy a zemního plynu. Je to absolutistická arabská monarchie pod vládou emíra Tamíma ibn Hamada Al Sáního, jehož rodina vládne od poloviny 19. století. Parlament v zemi neexistuje.

Etničtí Arabové tvoří asi 40 procent obyvatelstva, zbytek jsou přistěhovalci, zejména z Indie, Íránu či Pákistánu. Celkem 93 procent obyvatel vyznává islám, kolem pěti procent křesťanství. Muslimové jsou většinově sunnité, šíitů zde žije ale přes 30 procent.

Katar je domovskou zemí vlivné televizní stanice al-Džazíra. V občanské válce v Sýrii emirát podporuje protivládní islamistické povstalce z fronty an-Nusra, která je napojená na Al-Káidu.

Al-Džazíra
Zdroj: ČTK/AP/Kamran Jebreili