Papež od českých poutníků přijal obraz Lidické madony, bude vystavena v Římě

Velvyslanec ČR při Svatém stolci Pavel Vošalík k návštěvě u papeže (zdroj: ČT24)

Papež František při generální audienci přijal delegaci českých poutníků a požehnal obraz Panny Marie Lidické českého malíře Zdirada Čecha. Obraz, který bude trvale vystavený v Římě, přivezla česká delegace k 75. výročí vyhlazení Lidic nacisty. V delegaci jsou i dvě ženy, které tuto tragédii přežily.

„Na samý závěr generální audience se Svatý otec setkal přímo s autorem obrazu Zdiradem Čechem, za přítomnosti pana kardinála (Dominika Duky) a představitele Ekumenické rady církví Daniela Fajfera a obraz požehnal,“ řekl Pavel Dokládal z farnosti Fatima Koclířov a ocenil, že papež si v nabitém programu a na vyprahlém Svatopetrském náměstí našel čas na osobní setkání a požehnání obrazu.

Podle Dokládala bylo při audienci prezentováno téma Lidic v češtině, na což papež reagoval krátkým projevem v italštině na adresu české skupiny. Tu vedl kardinál Duka s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem.

Loni papež dostal sochu svaté Anežky České

Dokládal připomněl loňskou audienci u papeže, při níž mu česká delegace v čele s ministrem kultury Danielem Hermanem předala sochu svaté Anežky České. Ta je nyní v bazilice svatého Petra v kapli svatých patronů Evropy. Ve středu kardinál Duka ještě osobně předal papeži pamětní medaili k této události.

Obraz Lidické madony bude ve středu večer vystavený v římské bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě, která je titulární bazilikou zesnulého kardinála Miloslava Vlka a kde se večer bude sloužit mše za dětské oběti ozbrojených konfliktů.

Trvale bude obraz umístěný v bazilice sv. Marcelina a Petra, která je římským titulárním chrámem pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky. V ní se bude konat mše ve čtvrtek večer, kterou kardinál odslouží.

Pětasedmdesáté výročí vyhlazení české obce Lidice nacisty připomíná v těchto dnech v Římě několik událostí, které organizuje české velvyslanectví ve Vatikánu ve spolupráci se Suverénním řádem maltézských rytířů a Delegací EU ve Vatikánu.

Ve čtvrtek, na Mezinárodní den dětí, se uskuteční v sídle Maltézských rytířů v Římě mezinárodní konference o dětských obětech válek, kterou vzpomínkou zahájí někdejší lidické děti.