Výpadek počítačového systému zavinilo elektrické přepětí, tvrdí ředitel British Airways

Šéf British Airways: Nejednalo se o kybernetický útok (zdroj: ČT24)

Britské aerolinky British Airways (BA) měly i v průběhu pondělí problémy při vypravování svých letů z londýnského letiště Heathrow a Gatwick. Potíže byly dozvukem sobotního výpadku počítačového systému. Podle šéfa společnosti Alexe Cruze, který odmítl ze své funkce odstoupit, způsobilo problém elektrické přepětí, kvůli kterému selhaly i záložní systémy. Nešlo prý tedy o kybernetický útok.

Aerolinka zrušila 27 pondělních letů, dalších 117 bylo zpožděných. Španělské sesterské aerolinky BA Iberia a Air Nostrum musely zrušit přes 320 letů.

Letiště Gatwick a čekající pasažér British Airways
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Kvůli sobotnímu výpadku počítačových systémů musel národní přepravce zrušit veškeré své lety z obou hlavních londýnských letišť. V neděli se BA podařilo část spojů z těchto letišť vypravit. Podle Cruze se na Gatwicku podařilo provoz téměř zcela obnovit. Z Heathrow by už měly být odbaveny všechny plánované dálkové lety, nadále bude ale docházet ke zdržením a ruší se některé krátké lety.

Podle Cruze nic neukazuje na to, že se společnost stala terčem kybernetického útoku. Britská odborová organizace GMB dala počítačový výpadek do souvislosti s loňským propouštěním odborníků na IT v BA. Stovky těchto pracovních pozic byly přesunuty do Indie. „Tomuhle všemu se dalo předejít,“ řekl zástupce GMB pro letectví Mick Rix.

Jménem všech v British Airways se vám chci omluvit za to, že jste museli prožít tohle trápení.
Alex Cruz
ředitel British Airways

Cruz prohlásil, že všichni postižení pasažéři budou odškodněni podle platné evropské legislativy. Tyto kompenzace se odhadují na desítky milionů liber.