Zanikla islamistická skupina zodpovědná za smrt amerického velvyslance v Libyi

Islamistická skupina Ansar aš-Šaría, která podle Washingtonu stála za útokem na americký konzulát v libyjském Benghází, oznámila své rozpuštění. Vrcholem její činnosti bylo ovládnutí Benghází v roce 2014, v poslední době však utrpěla těžké ztráty, při nichž přišla o množství bojovníků i o vedení.

Radikální milice Ansar aš-Šaría napojené na organizaci Al-Káida opouští pole libyjské občanské války. Jako jedna z menších skupin nevydržela v bojích, v nichž mají hlavní slovo Libyjská národní armáda a mezinárodně uznávaná Vláda národního porozumění.

Od července 2014 vládla Ansar aš-Šaría, resp. její islamistická rada, ve druhém největším městě v zemi, Benghází. Poté však její pozice slábla. O svém rozpuštění rozhodla kvůli těžkým ztrátám, které zlikvidovaly její vedení i množství jejích bojovníků. V závěrečném prohlášení vyzvala Ansar aš-Šaría povstalecké síly v Benghází, aby se spojily a vytvořily jednotnou frontu.

Podle Washingtonu stála Ansar aš-Šaría také za útoky na americký konzulát v Benghází z 11. a 12. září 2012. Při prvním útoku zahynuli dva Američané včetně velvyslance Chrise Stevense, který byl v Benghází ten den na návštěvě. Při druhé akci přišli o život dva američtí bezpečnostní pracovníci konzulátu. Útok se stal se čtyřletým odstupem i jedním z témat loňských amerických prezidenských voleb. Na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, jež byla v době útoku ministryní zahraničí, podali v předvolební době žalobu pozůstalí dvou obětí. 

V Libyi převládá chaos rozpoutaný skupinami, které se v roce 2011 podílely na svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Dva hlavní protagonisté konfliktu, generál Chalífa Haftar stojící v čele LNA a premiér tripoliské vlády Faíz Sarrádž, se však začátkem měsíce domluvili, že se spolu pokusí situaci na jihu země zklidnit. Kromě Haftarovy a Sarrádžovy vlády se o moc přetahuje řada uskupení a bojůvek včetně organizace Islámský stát.