Vědci objevili druh korálu, který odolá globálnímu oteplování

Horizont ČT24: Naděje pro vymírající koráli (zdroj: ČT24)

Existuje druh korálu, jemuž nevadí rostoucí teplota vody. S překvapivou informací přišli vědci, kteří nyní testují hranice, za kterou už koráli nepřežijí. Každých deset let se totiž dle odhadů voda v Rudém moři oteplí o půl stupně. Experti zvažují, zda odolný druh nasadit do umírajícího australského bariérového útesu.

Koráli stále častěji vymírají nejen kvůli teplé vodě, ale i kvůli znečištění. „Hlavním problémem je globální oteplování. Teplota vody se rychle zvyšuje a korálům to způsobuje stres, který je zabíjí. Současným tempem na konci tohoto století v oceánu mnoho korálových útesů nezbude,“ upozornil Anders Meibom ze Švýcarského federálního technologického institutu.

Ve speciálních akváriích vědecký tým pečlivě reguluje jednotlivým druhům korálů jak teplotu vody, tak i její chemické složení. „Vystavujeme korály teplotním výkyvům. Zvyšujeme teplotu tak, abychom simulovali budoucí stav oceánu, a zároveň upravujeme i kyselost mořské vody,“ uvedl Thomas Krueger ze Švýcarského federálního technologického institutu.

Odolné korály
Zdroj: ČT24

Negativní reakce na stoupající teplotu se u korálů z Rudého moře neprojevily. „Většina proměnných, které jsme sledovali, jako je výdej energie nebo přírůstek schránky, se ve skutečnosti zlepšila. To ukazuje, že koráli žijí v chladnější vodě, než je pro ně optimální, a na oteplování jsou lépe připraveni,“ podotkl Krueger.

Vědci doufají, že dokáží přesvědčit okolní země, tedy Egypt, Izrael, Jordánsko a Saúdskou Arábii, aby vytvořily program na ochranu místního ekosystému.

Koráli
Zdroj: ČT24

Tým profesora Meiboma navíc zvažuje možnost, že by se odolné druhy korálů mohly nasadit například do australského bariérového útesu. Na tamějších vymírajících korálech totiž závisí i další tisíce živočišných druhů.

Jenže v ohrožení jsou i koráli z Rudého moře. „Znečištění ropou, hnojivo z rybích farem, herbicidy ze zemědělství můžou mimořádnou odolnost korálů v Arabském zálivu snížit,“ upozornil Maoz Fine z Univerzity Bar Ilan.

Vědci varují, že pokud bude oteplování oceánů pokračovat současným tempem, mohou koráli ve světových oceánech vyhynout během příštích padesáti až sto let.

Horizont ČT24: Koráli Velkého bariérového útesu umírají (zdroj: ČT24)

Slavný australský útes umírá

Pokud jde o Velký bariérový útes, který patří do seznamu UNESCO, podle studie Univerzity v Queenslandu je mrtvá nebo umírá polovina korálů. Koráli blednou kvůli úhynu barevných řas, které fungují jako zdroj kyslíku a živin.

Velký bariérový útes a jeho pestrý život do Austrálie lákají každoročně desítky tisíc turistů, kteří každoročně přinesou do státní kasy na pět miliard australských dolarů.

Na boj proti oteplování oceánu a dalším faktorům, které ztrátu barev i života korálů způsobují, Canberra slíbila miliardu australských dolarů. Mise na záchranu dva tisíce kilometrů dlouhého turistického magnetu je ale podle mnohých spíš honbou za hlasy voličů.