Brazilský odpor vůči prezidentovi, demonstranti poničili vládní budovy

Brazílie: Protesty přerostly v násilí (zdroj: ČT24)

Kvůli poslednímu korupčnímu skandálu spojenému s prezidentem Michelem Temrem vyšlo do ulic brazilské metropole asi 35 tisíc lidí. Někteří demonstranti se střetli s policií. Poničili také budovy několika ministerstev. V resortu zemědělství způsobili požár. Brazilská vláda povolala k ochraně ministerských budov v hlavním městě armádu.

Na ministerstvu kultury demonstranti rozbili skleněné výplně vchodových dveří, na záběrech jsou také vidět vyházené dokumenty a rozbité počítače. Policie evakuovala budovy všech ministerstev.

Pochod demonstrantů k vládním budovám začal u fotbalového stadionu kolem poledne místního času pokojně. Policie se ale snažila lidem zabránit v přístupu k ministerstvům. Použila slzný plyn a někteří demonstranti na ni házeli kameny.

Lidé nesli transparenty s hesly „Pryč s Temerem“ nebo „Přímé volby“. Demonstraci svolala brazilská levice a odbory ve snaze podpořit požadavek na odstoupení prezidenta, jehož generální prokuratura viní z korupce a maření spravedlnosti.

Střety s policií v Brazílii
Zdroj: Reuters/Adriano Machado

Podle sdělení ministerstva obrany bylo na ochranu vládních objektů nasazeno 1500 vojáků. Ministerstvo vnitra vydalo varování před použitím střelných zbraní při protestech, při nichž byla údajně jedna osoba zraněna. Zvláštní ochranu má podle Temerova středečního dekretu i prezidentský palác.

Korupční skandál je spojený s přípravou fotbalového mistrovství světa v roce 2014. Brazilská policie zatkla v uplynulých dnech skupinu politiků, ale i dva bývalé guvernéry a jednoho člověka blízkého prezidentovi.

Ti jsou podezřelí, že se podíleli na předražení stavby fotbalového stadionu v hlavním městě, jehož vybudování bylo podle úřadů až o 900 milionů realů (6,7 miliardy korun) dražší, než by odpovídalo reálně dosažitelné ceně.

Brazilci protestují proti prezidentovi
Zdroj: Paulo Whitaker/Reuters

Rozvětvená korupční aféra, jejíž některé odnože sahají do nejvyšších pater brazilské politiky, způsobila v posledních dnech další vládní krizi v největší latinskoamerické zemi stižené politickou nestabilitou od loňského sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové.

Po zveřejnění nahrávky naznačující, že Temer schvaloval uplácení odsouzeného bývalého šéfa dolní komory parlamentu, které mělo zajistit jeho mlčení, obvinila prokuratura prezidenta z maření vyšetřování. Temer poté požádal nejvyšší soud, aby nahrávku nechal prověřit experty a pozastavil jeho vyšetřování.

Prezidenta však již začali opouštět spojenci v parlamentu a odešli dva ministři jeho vlády, což ohrožuje přijetí klíčových ekonomických reforem. Hlava státu ale přes protesty trvá na své nevině a odejít nehodlá.