Radost i značná únava. Rodiny Čechů souzených v Řecku si oddychly

Češi souzení v Řecku si konečně oddychli (zdroj: ČT24)

Úleva, radost, ale především únava. Programátoři Martin Pezlar a Ivan Buchta prožívali po celodenním jednání u řeckého soudu rozporuplné pocity. Hrozilo jim až 20 let vězení, nakonec odešli s 2,5letou podmínkou s odkladem na tři roky. Proti rozsudku se již odvolali, jejich rodinám se ale po letech nejistoty ulevilo.

„Ještě to ze mě úplně nespadlo, ještě to asi nějaký měsíc budu setřepávat,“ popsal své dojmy Pezlar. „Únava je teď obrovská, bylo to vypětí nějakých téměř 12 hodin a bylo to do poslední chvilky dost intenzivní,“ konstatoval Buchta.

Na řecký ostrov Limnos, kde byli zadrženi, vyrazili po dvouleté práci na počítačové hře, která se právě tam odehrávala. Při svých cestách si kromě jiného vyfotili i vojenské zařízení – podle řeckých zákonů cílená špionáž. 

Hrozba několika let za mřížemi, navíc daleko od rodin, výrazně poznamenala nejen je, ale také jejich blízké. „Různé věci, řekněme soukromého nebo rodinného rázu, si říkáte, tak to vyřešíme až potom,“ poznamenal Buchta.

„Když jde o mě, tak snesu dost, ale když vidí člověk kolem sebe ženu, maminku, tak je vám to daleko více líto a berete si to ještě daleko víc,“ podotkl Pezlar.

I když se chtějí co nejdříve vrátit k normálnímu životu, vinni se necítí a proti rozsudku se hned na místě odvolali. Do Řecka se tak budou muset ještě minimálně jednou vrátit. Na dovolenou už ale plánují jet jinam.

obrázek
Zdroj: ČT24

Propuštění Čechů žádalo kromě české diplomacie také 21 tisíc občanů formou petice i představitelé státu.

Tehdejší premiér Petr Nečas se kvůli tomu sešel s předsedou řecké vlády Antonisem Samarasem a prezident Václav Klaus ve věci poslal dopis svému řeckému protějšku. Po zaplacení kauce byli Pezlar a Buchta propuštěni z vazby, do ČR se vrátili v lednu 2013. Každý musel zaplatit podle jejich advokátky 5000 eur (tehdy celkem zhruba 256 tisíc korun).