Odešel čaroděj Čáryfuk. Zemřel britský herec Geoffrey Bayldon

Ve věku 93 zemřel britský herec Geoffrey Bayldon. Podle BBC to potvrdila jeho agentura. Převážně televizní herec se proslavil rolí čaroděje Čáryfuka ve stejnojmenném seriálu ze sedmdesátých let. Sérii znaly i děti v tehdejším Československu, neboť se vysílala v pořadu Magion.

Příběhy Čáryfuka vydaly na celkem 26 epizod. Roztržitý čaroděj se omylem díky zaklínadlu dostane do roku 1970, kde vidí kouzlo úplně ve všem – například v elektrické žárovce či telefonu. Při jeho dobrodružstvích ho doprovází další populární postavička – ropucha Touchwood.

Ke své nejslavnější roli se Bayldon částečně dostal díky tomu, že dvakrát odmítl nabídku stát se prvním Pánem času (Doctor Who). Nemaje ponětí, jakým trhákem se Doctor Who stane, a odrazen časovým rozvrhem natáčení, poprvé roli odmítl po pouhých deseti minutách přemýšlení, připomíná Guardian.

Později přiznal, že toho litoval, a když se v roce 1969 naskytla možnost ztvárnit Čáryfuka, už nezaváhal. Později si ale v Pánovi času přece jen zahrál, a to astrologa Organona ve třech epizodách z roku 1979. Objevil se také v audio verzích Pána času v letech 2003 a 2005.

Kromě Čáryfuka a Pána času si Bayldon zahrál třeba také ve filmech Casino Royale (1967), Růžový panter znovu zasahuje (1976) či v televizním seriálu Vraždy v Midsomeru. Ztvárnil také postavu profesora v televizní soutěži Pevnost Boyard.