Migranti v japonském detenčním centru drží hladovku

Desítky migrantů v japonském detenčním centru drží hladovku na protest proti zdlouhavému vyřizování žádostí o azyl a opakovanému zatýkání. Protestní akce znovu přitáhla pozornost k migrační politice Japonska, které se přijímání běženců dlouhodobě brání. Loni v Japonsku žádalo o azyl rekordních 10 901 lidí, přijato jich bylo pouze 28.

Někteří z lidí, kteří drží hladovku, jsou žadatelé o azyl, další žijí v Japonsku již delší dobu jako migrační dělníci.

V úterý začalo držet hladovku v tokijském imigračním středisku přes 20 běženců, další více než tucet se k nim připojil dnes, sdělil jeden z hladovkářů agentuře Reuters.

Představitel ministerstva spravedlnosti Šigeki Ocuki potvrdil, že někteří migranti zadržovaní v imigračních centrech skutečně odmítají přijímat potravu. V tokijském centru v současnosti podle něj pobývá 387 mužů a 189 žen.

V Japonsku, kde se vysoce cení stabilita společnosti, se protesty a hladovky konají jen zřídka. Imigraci vnímá řada Japonců jako hrozbu pro bezpečnost i pro kulturní a etnickou jednotu země.

Nynější protestní akce následuje po dvou hladovkách, které zadržovaní migranti drželi na protest proti údajně špatné úrovni zdravotní péče v migračním středisku v Ósace. Nedávno také v jiném japonském detenčním centru zemřel vietnamský migrant, což vyvolalo kritiku týkající se podmínek v migračních centrech.