Příznivé zprávy pro Mayovou. V místních volbách posílí konzervativci

Konzervativci premiérky Theresy Mayové zaznamenali výrazné zisky v britských místních volbách, které jsou považovány za test před předčasnými volbami do parlamentu. Místní volby se konaly ve čtvrtek ve Skotsku, Walesu a části Anglie. Po sečtení téměř všech hlasů to konstatovala agentura AP. Ztráty naopak zaznamenala opoziční Labouristická strana i euroskeptická strana UKIP.

 Volby jim pomohli k zisku více než 500 křesel, na čemž tratili zejména labouristé ale také Strana nezávislosti Velké Británie, která ztratila všechna dosavadní křesla.

Podle AP dosavadní výsledky ukazují, že na voliče už na místní úrovni zaúčinkovala nedávná výzva Mayové, aby lidé jejím konzervativcům v parlamentních volbách 8. června umožnili rozšířit většinu v parlamentu v zájmu posílení pozice Londýna v jednáních s Bruselem o brexitu.

Theresa Mayová s jedním z lokálních kandidátů v Plymouthu
Zdroj: Reuters

Konzervativci tak zaznamenali prakticky nejlepší výsledek v místních volbách za posledních 40 let.

Politolog ze Strathclydeské univerzity John Curtice řekl, že konzervativci jsou na cestě k nejlepším výsledkům v místních volbách za posledních deset let nebo možná i čtvrtstoletí.

Labouristé, kteří jsou hlavní opoziční sílou, utrpěli ztráty ve Walesu, kde mívají tradičně silnou podporu, nebo ve Skotsku. O desítky místních radních ale přišli i jinde v Británii.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn vychází ze svého bytu
Zdroj: Reuters

Labouristický stínový ministr financí John McDonnell připustil, že strana zažila nepříjemnou noc, ale výsledky podle něj nejsou takovým debaklem, jak se očekávalo.

Šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová
Zdroj: Reuters

Britští voliči si ve čtvrtek v šesti metropolitních regionech - mimo jiné v okolí Birminghamu, Manchesteru či Liverpoolu - kromě zástupců místních správ poprvé přímo vybírali své starosty. Kandidáti se utkali celkem o 4851 mandátů.

Británie směřuje k předčasným volbám (zdroj: ČT24)