Tak trochu jiní velvyslanci. Ruští policisté by měli působit v zahraničí v rámci zvláštních úřadů

Ruské ministerstvo vnitra chce v cizině zřizovat svá vlastní zastoupení, která mají ve spolupráci se zahraničními kolegy bojovat s mezinárodní zločinností. Oznámila to agentura Interfax. Svůj návrh chce ministerstvo realizovat formou dekretu prezidenta Vladimira Putina.

„Cílem návrhu je povolit ministerstvu vnitra zřizovat v zahraničí svá zastoupení a vysílat do nich své představitele pro činnost v rámci diplomatických a konzulárních úřadů Ruské federace, aniž by tito představitelé byli jejich členy,“ uvádí se v návrhu.

Ministerstvo by tímto způsobem chtělo do zahraničí vyslat kolem stovky policistů, uvádí Interfax. Ve kterých zemích by měli působit, návrh neuvádí. Jejich výběr by řídil ministr vnitra po konzultaci s ministerstvem zahraničí, vysílání by podléhalo koordinaci s místními úřady daného státu.

Vedení ministerstva si od návrhu slibuje zvýšení efektivity spolupráce se zahraničními partnery a mezinárodními organizacemi při stíhání nadnárodní zločinnosti a při řešení otázek migrace, uvádí Interfax.