Při náletu v Sýrii zahynulo osm záchranářů známých jako Bílé přilby

Osm syrských civilních záchranářů známých jako Bílé přilby, kteří působí v opozicí kontrolovaných oblastech, zemřelo při náletu na jejich sídlo v provincii Hamá. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR).

Zatím není jasné, kdo nálet provedl. Na oblasti, které má v držení syrská opozice, ale často útočí vojáci věrní syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi či ruská armáda, jež ho podporuje.

Podle AP se jednalo o jeden z nejkrvavějších útoků na záchranáře. Organizace SOHR uvedla, že bilance útoku, který zasáhl centrum záchranářů ve vesnici Kfar Zaíta, zřejmě ještě poroste.

Provincie Hamá je v posledních týdnech dějištěm stupňujících se násilností vzhledem ke snahám vlády odrazit ofenzivu povstalců v oblasti.

Záchranáři nazývaní Bílé přilby přitahují světovou pozornost svými akcemi v extrémních podmínkách, když vynášejí přeživší z trosek budov krátce po útocích. Často se ale stávají terči vládních náletů, které jsou úmyslně prováděny ve chvíli, kdy pracují na záchraně postižených, píše agentura AP.

Po střetech u Damašku desítky mrtvých

Východně od Damašku vypukly střety mezi bojovníky umírněnější organizace Džajš al-Islám a ozbrojenci z Džabhat Fatah aš-Šám, původně fronty An-Nusra, hlásící se k teroristické síti Al-Káida. Útok podnikl Džajš al-Islám, který finančně a materiálně podporuje Saúdská Arábie. Napadl přitom i pozice skupiny Fajlak Rahmán, kterou financují Katar a Turecko.

Zahynulo nejméně 74 bojovníků a také blíže neupřesněný počet civilistů, napsala agentura Reuters. Už v květnu 2016 obě strany svedly krvavé boje, které stály životy více než 500 lidí.